back to top

Aktuelne vijesti

Tuzlaci i ove godine neće plaćati “markicu” za zdravstveno osiguranje

Datum:

Građani Tuzlanskog kantona i ove godine su oslobođeni od plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, odnosno poznatije kao “zdravstvene markice”.

Odluka je uslijedila nakon potpisivanja sporazuma o iznosu sredstava za oslobađanje od plaćanja premije osiguranja osiguranih lica Zavoda zdravstvenog osiguraja TK za 2024. godinu.

“Vlada Tuzlanskog kantona će umjesto građana, uplatiti 500.000 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja TK za premiju osiguranja osiguranih lica za 2024. godinu. Time se nastavlja prošlogodišnja praksa oslobađanja građana od plaćanja ‘zdravstvene markice”, istakli su iz Vlade TK.

Vlada Tuzlanskog kantona je prošle godine preuzela obavezu plaćanja premije osiguranja za građane Tuzlanskog kantona.

“Iako je to važan prihod za naš zdravstveni sektor, Vlada je odlučila da Zavodu bude transferirano 500.000 KM za unapređenje nivoa zdravstvene zaštite za naše građane”, rekao je premijer TK Irfan Halilagić.

Građani Tuzlanskog kantona su ranije godišnje uplaćivali do tri i po miliona KM na račun Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja po osnovu premije zdravstvenog osiguranja, u iznosu od 20 maraka po osiguraniku.

Određene kategorije su ranije bile oslobođene plaćanja, a prošle godine su svi građani oslobođeni iste. Ta praksa se nastavlja i u 2024.

klix.ba

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti