Aktuelne vijesti

Tuzlanski kanton kreće u digitalizaciju atraktivnih turističkih sadržaja –

Datum:

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović sa sekretarom Ministarstva Azrom Gavranović i pomoćnikom ministra za trgovinu i turizam Dželminom Huremović održao je sastanak sa predstavnicima firme „Globe Inside Ancona“ Marccom Ramazotijem i direktoricom nevladine organizacije C.I.S.P. Jasminom Ovčina.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima zajedničke saradnje na razvoju atraktivnih turističkih sadržaja na području Tuzlanskog kantona.koji će turistima ponuditi jedinstven doživljaj. Fokus je bio na digitalizaciji i komercijalizaciji tih sadržaja, kako bi se širem auditoriju predstavila turistička ponuda Tuzlanskog kantona. „Globe Inside Ancona“ pokrenula je i start-up projekat u martu 2022. godine pod nazivom  Globe Inside d.o.o. Kladanj, kao prvu incoming putničku agenciju na području TK koja za sada ima tri uposlena.

Sastanku  je putem video poziva prisustvovao i profesor Marcco Cocciarini, koji je većinski vlasnik agencije Globe Inside te je upoznao prisutne o osnovnoj ideji i planovima incoming turizma koji žele razvijati.

Ministar Bećirović izrazio je zadovoljstvo što je Tuzlanski kanton odabran za ovaj značajan turistički projekat. „Ministarstvo će pružiti podršku u realizaciji projekta“, kazao je ovom prilikom ministar Bećirović. „Tuzlanski kanton je Kanton koji ima razvijen Univerzitet. Idealno je postavljen u geografskom smislu. Imamo aerodrom, kopneni saobraćaj, jako blizu plovnu rijeku i željezničku infrastrukturu. Kanton ima kapacitete za ljetni i zimski turizam, seoski turizam, istorijski, religijski i turizam koji prati manifestacije, kao što su Ljeto u Tuzli, Zima u Tuzli i druge. Osnovane su Turističke zajednice u većini atraktivnih gradova/općina na području Tuzlanskog kantona. Značajan je broj smještajnih kapaciteta, imamo hotele, hostele, etno sela, kao i prirodna bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. Važno je istaknuti i Zaštićeni pejzaž Konjuh“, kazao je ministar Bećirović.

Na sastanku je rečeno da je već planiran ljetni kamp na Konjuhu, koji bi uključivao više različitih aktivnosti poput posjeta bosanskim kućama, vjerskim objektima, adrenalinskim parkovima, penjanje, obilazak nekropole, dolazak u Tuzlu, predavanja univerzitetskih profesora) te dogovoreni detalji dalje saradnje.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti