back to top

Aktuelne vijesti

Tuzlanski kanton se pridružuje regionalnom projektu ‘Zeleni gradovi’ |

Datum:

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Tuzlanski kanton se pridružio regionalnom projektu Zeleni gradovi 2., saopćilo je Odjeljenje za informisanje Tuzlanskog kantona.

Cilj projekta je da nastavi da služi kao sektorski katalizator za rješavanje ekoloških izazova na nivou gradova.

U saopćenju se navodi da je svrha Memoranduma, kojeg su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i pomoćnica direktora i zamjenica šefa politika za održivu infrastrukturu i pripremu projekata u EBRD-u Lin O’Grady, da olakša saradnju kako bi Kanton procijenio i odredio prioritetne ekološke izazove, te razvio akcioni plan za njihovo rješavanje.

Prema ocjeni premijera Halilagića izradom Akcionog plana, u saradnji sa konsultantima koje će finansirati EBRD, će se identificitrati investicijski projekti iz oblasti zelenih gradova, te osigurati primjena metodologije koju međunarodni kreditori prepoznaju kao format, što će pomoći u povlačenju investicijskih sredstava u oblasti zaštite okoliša.

-Nakon što smo pokrenuli projekat implementacije mjera energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, danas potpisanim Memorandumom, zajedno sa prijateljima i partnerima iz EBRD-a, otvaramo još jedna vrata za nove investicije u oblasti zaštite okolice. Time pokazujemo ozbiljne namjere da učinimo konkretne korake i značajno promijenimo ekološku sliku Tuzlanskog kantona- kazao je Halilagić, dodajući da je Tuzlanski kanton izvršio i potrebne predradnje u smislu usvajanja Programa javnih investicija u Tuzlanskom kantonu.

Osim premijera Halilagića današnjem sastanku i potpisivanju Memoranduma su prisustvovali ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, savjetnik premijera TK Hasan Fehratović i sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić, dok su uz gospođu O’Grady, u ime EBRD-a sastanku prisustvovali pomoćnik direktora Donald Mishaxhiu, bankar Mesut Gul, te bankovni analitičari Damir Đurić i Adnan Ćatović, saopćeno je.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti