Aktuelne vijesti

Tuzlanski penzioneri će dobiti pomoć od 100 KM u oktobru

Datum:

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić danas su potpisali Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja Tuzlanskog  kantona.

Potpisivanje Sporazuma je uvertira za isplatu obećane pomoći, u iznosu od 100 KM, Vlade Tuzlanskog kantona penzionerima sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona, koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM. Kako je danas rečeno, isplata ove pomoći Vlade TK očekuje se uz oktobarske penzije, čime će biti ispunjena još jedna od mjera iz Ekspozea premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

„Konačno danas smo došli do svečanog čina potpisivanja Sporazuma između Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje i Vlade Tuzlanskog kantona, a koji podrazumijeva realizaciju još jedne od mjera premijera Halilagića i Vlade TK, odnosno nastavak mjere započete iz prošle godine. Novitet ove godine jeste da će pomoć ove godine, uz penzionere sa najnižim primanjima dobiti i penzioneri, korisnici takozvane srazmjerne penzije. To su penzioneri koji penziju primaju iz više izvora, a ukupna primanja ne prelaze iznos najniže penzije u FBiH“, pojasnio je ministar Alić.

Kada je u pitanju isplata navedene pomoći, njom će biti obuhvaćeni svi penzioneri koji budu obuhvaćeni isplatom penzija za mjesec oktobar, a ispunjavaju uslove u pogledu visine primanja i pomoć će im biti isplaćene početkom novembra.

„Ukoliko bi se desilo da imamo više penzionera, nego što smo predvidjeli sredstava u ovom momentu, predvidjeli smo i da potpišemo aneks današnjeg ugovora i da osiguramo sredstva kako bi svi koji ostvare ovo prave i dobili pomoć Vlade TK“, pojasnio je ministar Alić.

Danas potpisani sporazum reguliše međusobna prava i obaveze Kantonalne vlade i Zavoda u pogledu implementacije oko 3,7 miliona KM, koliko je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala za ovu namjenu.

„Ovaj sporazum je svake pohvale vrijedan. Izdvojena su značajna sredstva da bi se penzionerima osigurao određeni jednokratni novčani iznos, a koji će im sigurno koristiti. Mi ćemo ove sporazume proslijediti u dalju proceduru našem resornom federalnom ministarstvu, Federalnom ministarstvu finansija, a Vlada FBiH bi nakon toga trebala dati saglasnost, a sredstva ćemo realizovati uz isplatu oktobarskih penzija“, kazao je danas direktor Subašić.

enovosti.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti