Aktuelne vijesti

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Još nije došlo do normalizacije isporuke toplotne energije zbog problema u TE Tuzla | .

Obavještavaju se korisnici Centralno grijanje d.d. Tuzla da...

Tuzlanski Rotarijanci proslavljaju 20. godina od formiranja prvog kluba

Datum:

20 godina od formiranja prvog Rotari kluba u Tuzli

Prihvatajući realnu činjenicu da se ne može organizirati svečanost sa okupljanjem članova kluba, bivši i sadašnjih, i da se ne mogu pozivati gosti, klub je odlučio da se taj svečani događaj obilježi izradom video materijala koji bi na vjerodostojan način pokazao dio aktivnosti svih rotari klubova našeg grada u proteklom periodu.

Video prezentacija sadrži uvodni dio koji daje osnovne informacije o rotarijanstvu u našem gradu i desetak kratkih video prezentacija značajnijih projekata iz proteklog perioda.

Grad Tuzla je oduvijek bio slobodarski grad u kojem su živjeli ljudi koji su se borili za slobodu, jednakost, međusobno poštovanje i ljubav. Istina, poštenje, otvoren odnos prema svima, dobra volja i prijateljstvo, rad u korist svih, u ovom gradu su pronašli izuzetno pogodno tlo. Mijenjati, raditi na tome da imamo bolji svijet u kojem živimo, imperativ je za sve ljude ovoga grada.

Gospodin Peter Gut iz Švajcarske, predsjedavajući Komiteta Rotary International za Istočnu Evropu, proglasio je Bosnu i Hercegovinu 1998. godine za „Rotary teritoriju“. Tada je pokrenuta inicijativa da se angažuju distrikti i Rotary klubovi izvan Distrikta 1910 sa ciljem pružanja pomoć pri osnivanju klubova u Bosni i Hercegovini.

Podstaknuta tom idejom, grupa građana iz Tuzle, uz pomoć gospode John Leavitta, Ive Hasića i Ratka Žarića, pripremila je potrebnu dokumentaciju i klub je zvanično registrovan kao Udruženje građana Rotary klub Tuzla Salinae, 23. septembra 1999. godine. Prvi predsjednik Kluba je bio dr. Hajrudin Simičić, profesor Univerziteta u Tuzli. Nešto ranije u Distrikt je poslana dokumentacija radi registracije kluba kod Rotary Internationala.

Charter ceremonija, zvanični prijem povelje o članstvu u Rotary International Distrikt 1910, obavljena je u Tuzli 2., 3. i 4. marta 2001. godine. Svečanost je održana u Hotelu Tuzla uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz zemlje i inostranstva.

U narednim godinama, rotarijanstvo se u Tuzli intezivno razvijalo i formirani su klubovi Tuzla Salinea, Tuzla 99 i Tuzla Leda. U svom radu mislili smo i na podmladak, tako da su u Tuzli osnovana dva Rotaract i jedan Interact klub.

Tokom proteklih 20 godina realiziran je veliki broj projekata koji su pružali pomoć razvoju zajednice u mnogim područjima. Školstvo i zdravstvo, mladi i stari, djeca sa posebnim potrebama, djeca bez roditelja, sport i kultura, poplave i klizišta, internet klubovi, sve su to oblasti u kojima je rotarijanstvo kroz djelovanje naših klubova dalo značajan doprinos u našem gradu i u okruženju. Veliki uspjeh predstavlja i podatak da su mnogi od tih projekata i danas aktivni, da su opstali i poslije prestanka naše aktivne podrške. Naši Rotary klubovi su podržali i pomogli osnivanje novih klubova u Srebrenici, 2006.godine, u Brčkom, 2009.g. i Lukavacu, 2010. godine.

Sada, kada obilježavamo 20 godina od čartera, možemo sa ponosom reći da je Rotary ideja našla mjesta u našim srcima i da će sigurno još dugo živjeti među ljudima ovog grada. Priložena prezentacija pokazuje samo neke od projekata koje su članovi naših klubova realizovali u proteklom periodu sa ciljem da pomognu drugima, našoj zajednici, a time da pomognu i sami sebi. Želimo da vam prikažemo naše aktivnosti, ali i sve međusobno poštovanje i ljubav koju je svaki član nesebično davao tokom realizacije tih projekata.

Proteklo je dvadeset godina od osnivanja prvog Rotary kluba u našem gradu. To su bile godine aktivnog rada, ali i kriza, koje su normalna pojava kada se radi o angažovanju pojedinaca u dobrovoljnom društveno odgovornom radu. Mnogi sugrađani su uložili svoje slobodno vrijeme i prilagodili svoje obaveze da bi klubovi mogli aktivno raditi. Mnogi su i napuštali klubove zasićeni sedmičnim sastancima i stalnom borbom za opstojnost projekata.

Danas, kada je u našem gradu aktivan jedan Rotary klub, jedan Rotaract i jedan Interact, kada je broj aktivnih članova mali, mi, aktivni članovi, smo uvjereni da će rotarijanstvo i dalje u našem gradu opstati. Jačanje našeg međusobnog prijateljstva i pružanje aktivne podrške mladim garantuje taj naš stav.

U ime svih rotarijanaca grada Tuzle zahvaljujem se na Vašoj pomoći da naš rad u proteklom periodu bude prezentiran našoj javnosti. Kompletan film o “20 godina rotarijanstva u Tuzli” možete pogledati na našem zvaničnom YouTube kanala na slijedećem linku: https://youtu.be/Vio75xUhcUg

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti