back to top

Aktuelne vijesti

Tuzlanskim policajcima dvije i po godine zatvora zbog uzimanja mita od vozača

Datum:

Policijski službenici Enis Tučić i Slađan Iličić osuđeni su na po dvije i po godine zatvora zbog primanja dara ili drugih oblika koristi uz krivična djela falsifikovanja službene isprave.

U akciji kodnog naziva “Dar” početkom 2019. godine uhapšeni su Slađan Iličić i Enis Tučić, službenici Policijske stanice Centar u Tuzli zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi uz krivična djela falsifikovanja službene isprave.

Četiri i po godine kasnije oni su osuđeni. Naime, Općinski sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu u krivičnom postupku protiv Tučića i Iličića.

“Imenovani su proglašeni krivim, jer su radeći kao službene osobe, policijski službenici MUP-a TK, Policijske stanice Centar Tuzla, sa ovlaštenjima vršenja poslova i zadataka kontrole učesnika u saobraćaju na putu, svjesnim prekoračenjem granica svojih službenih ovlaštenja u periodu od 05.novembra 2018. do 4. januara 2019.godine, postupali suprotno nalozima i instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti bezbijednosti saobraćaja i počinili produžena krivična djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave”, naveli su iz Općinskog suda u Tuzli.

Kako su istaknuli, sud je Tučića i Iličića za počinjena krivična djela osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

“Izrečena im je sigurnosna mjera – zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti službene osobe – policijskih službenika u MUP-u TK, kao i svim drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere. Presudom je određeno i da se oduzme krivičnim djelom stečena imovinska korist od 320 KM i 10 eura”, naveli su iz Općinskog suda u Tuzli.

goslim - smršaj zdravo

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke i branioci imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema presude.

enovosti.ba

Najnovije vijesti