back to top

Aktuelne vijesti

Tuzlanskom profesoru pet godina zabrane rada na svim fakultetima u BiH

Datum:

Tuzlanski profesor Srđan Vukadinović uslovno je osuđen na pola godine zatvora, a uz to mu je izrečena i mjera zabrane rada na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Naime, Općinski sud Tuzla je u ponovljenom postupku donio osuđujuću prvostepenu presudu za 67-godišnjeg Srđana Vukadinovića iz Tuzle i izrekao mu uvjetnu osudu kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci a koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

“Presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti presude”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Kako su podsjetili, Vukadinović je optužen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja počinjeno u periodu od 2012. do 2016. godine kada je obavljao poslove prodekana za nastavu i redovnog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Za dvije pojedinačne radnje koje su navedene u optužnici sud je odbio optužbu.

U optužnici Tužilaštva TK je navedeno da je Vukadinović u spomenutom periodu iskoristio službeni položaj i pribavio sebi imovinsku korist u vidu isplate nepripadajućeg dijela plate.

“Kršeći odredbe Ugovora o radu i relevantne odredbe podzakonskih propisa Univerziteta u Tuzli, svjestan i znajući da nikada nije tražio niti dobio odobrenje Senata za angažman na drugom univerzitetu ili fakultetu, sebi je omogućio izvođenje nastave i bio u stalnom radnom odnosu i na Univerzitetu u Tuzli i na Univerzitetu u Crnoj Gori”, kažu iz tuzlanskog tužilaštva.

U vremenu kada je po rasporedu predavanja bio dužan održavati nastavu i provjeru znanja na Akademiji, Vukadinović to, kako kažu iz tužilaštva, u više navrata nije činio, nego je boravio na teritoriji Crne Gore, te je zaposlenim u Akademiji davao netačne podatke da je redovno ispunjavao svoje obaveze i tako mu je neosnovano obračunat i isplaćen nepripadajući dio plate za radne sate koje nije radio na Akademiji.

enovosti.ba

Najnovije vijesti