Aktuelne vijesti

U Gračanici održana promocija prvog bh. putopisa “Putem svile” – Radio Gračanica

Datum:

U subotu je održana promocija knjige Putem svile u dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici. Hamza Ridžal i Edib Kadić su u putopisu predstavili nevjerovatne avanture koje su doživjeli na svom putovanju.

“Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. Edib i ja smo uvidjeli da je to vrlo važna tema u svjetskoj književnosti. Francuzi imaju više od 30, a Britanci više od 50 putopisa na tu temu, a mi u BiH nismo imali niti jedan. S druge strane, u tradicijskom i kulturološkom smislu puno više dugujemo velikim intelektualnim i duhovnim centrima u Iranu, Horosanu, centralnoj Aziji, Anadoliji nego sve evropske zajednice zajdeno. Istovremeno nismo imali knjigu koja na putopisan način sublimira sve što dugujemo tim područjima”, kazao je Ridžal, dodavši da su zbog toga i odlučili krenuti na ovo putovanje.

Prof. Edib Kadić i prof. Hamza Ridžal odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile.

Edib Kadić se zahvalio partnerima Bh Telecomu i Bh Pošti koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

“Kada je riječ o samoj izradi putopisa, to je iziskivalo dosta vremena. Pored putopisa, imamo i videozapise i fotografije čija izložba će trajati sedam dana. Kada gledam ove fotografije u meni se ponovo javlja emocija. Sretni smo da smo tu, da smo jedan dio okončali. Sada ćemo se dati u izradu ostalih putopisa, jer je u planu da obiđemo cijeli Put svile, a sada smo obišli samo 20 posto”, rekao je.

U uvodnoj riječi glavni imam, ujedno i domaćin promocije, mr. Smajo ef. Mustafić izrazio je zahvalnost dvojici autora što su bosanskohercegovačkoj publici donijeli ovakvo jedno djelo.


radiogracanica.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti