Aktuelne vijesti

U OŠ “Simin Han” Tuzla obilježen Dan krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića –

Datum:

Jedna od škola koju je povodom obilježavanja 26. oktobra, dana krunisanja kralja Tvrka I Kotromanića i dana sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu, danas posjetio ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović je i Osnovna škola „Simin Han“ u Tuzli.

Priredba u školi „Simin Han“ koju su pripremili učenici i nastavnici kreativan je način kojim će podsjećanje na velike dane u historiji Bosne i Hercegovine postati navika a vremenom i tradicija, rečeno je ovom prilikom
Ministarstvo obrazovanja i nauke TK prošle je godine donijelo pravilnik da se u svim školama na području TK 26. oktobar obilježava kao dan krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

„Da bi naši učenici ispravno razumjeli državno-pravni razvoj BiH neophodno je da kroz interaktivan način i više manifestacija obilježavaju datum na koji je naš prvi kralj krunisan i kada je srednjovjekovna bosanska država imala znatnu moć. Nije dovoljno da se o ovoj temi uči samo nekoliko časova historije“, mišljenja je ministar Omerović.

Izrazivši zadovoljstvo što je ovo prva škola koju je danas odlučio posjetiti resorni ministar, direktor škole „Simin Han“ Senad Osmanović je kazao: „Danas mi treba da posvjedočimo i da pošaljemo poruku da Bosna i Hercegovina traje više od 1000 godina. Meni je posebno drago što se to obilježava kako i dolikuje u našoj školi.“

Pored priredbi koje su organizovane u brojnim školama, također je obaveza svih škola bila da prvi čas nastave, bez obzira na predmet, posvete historijskim činjenicama o periodu u kojem je Bosna bila u procvatu.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti