back to top

Aktuelne vijesti

U povodu Dana državnosti BiH održana tribina – Predavač dr. Nermin Tursić.

Datum:

U Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku u organizaciji Asocijacije mladih SDA Srebrenika večeras je održana tribina na kojoj je predavač bio doktor pravnih nauka Nermin Tursić.

On je govorio o značaju ovog datuma, historijskom kontekstu i okolnostima u kojima se 1943. godine održalo zasijedanje ZAVNOBIH-a, teškoj situaciji u kojoj se tada nalazila Bosna i Hercegovina i njeni narodi, posebno bošnjački narod. Istaknuto je značaj ovakve odluke ZAVNOBIH-a kojom je vraćena državnost tadašnjoj republici BIH koja je postala jedna od 6 ravnopravnih republika u okviru Jugoslavije.

Dr. Tursić je govorio i tadašnjim pretenzijama susjednih republika i njihovih istaknutih političara koji su imali drugačije vizije, od toga da BiH bude pripojena Srbiji, da bude podijeljena do toga da bude autonomna pokrajina, no ipak postala je ravnopravna republika svih njenih naroda i građana unutar savezne države.

Također, govoreno je i o aktuelnim izazovima i opasnostima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a kojiesu opet rezultat kontinuirane politike negiranja njene državnosti i suvereniteta, kako u periodu agresije 1992. – 1995., tako i u vrijeme održavanja ZAVNOBIH-a ali i prije.

www.radiosrebrenik.ba

Najnovije vijesti