back to top

Aktuelne vijesti

U škole Tuzlanskog kantona se uvodi tehničko i fizičko obezbjeđenje

Datum:

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je uredbu o obezbjeđenju i provođenju tehničke i fizičke zaštite učenika i učenica u svim osnovnim i srednjim školama u TK.

Premijer Irfan Halilagić je istakao kako je to bila obaveza Vlade TK nakon nemilog događaja u OŠ Lukavac Grad te da je Vlada Tk formirala radnu grupu koja je kreirala informaciju o suzbijanju maloljetničke delinkvencije.

“Imamo Akcioni plan koji sadrži 54 mjere koje moramo realizovati, a koje su kratkoročne i dugoročne. Prvi korak je usvajanje ove uredbe. Za realizaciju uredbe do kraja godine nam je potrebno 800.000 KM, a naredne godine 1.820.000 KM. Mi nećemo odustati od provođenja mjera i cilj nam je povećati stepen sigurnosti učenika, učenica i uposlenika u školama”, kazao je Halilagić.

Uredbom je definisano da tehnička zaštita obuhvata: videonadzor, protuprovalnu zaštitu i protuprepadnu zaštitu, a u cilju postizanje većeg stepena sigurnosti i sigurnog okruženja, škola može sa ovlaštenom agencijom za zaštitu ljudi i imovine zaključiti ugovor o obavljanju poslova fizičke zaštite.

Fizička zaštita vršila bi se u vrijeme organizovanja nastave, odnosno 15 minuta prije početka nastave, pa do završetka nastave, odnosno tokom boravka učenika i uposlenika u školi.

enovosti.ba

Najnovije vijesti