“Evo pravim spisak koga treba upucati”, “ti si prva na listi i metak ti ide u glavu”, “kod brata mi je pištolj trenutno, a brat mi živi 45 kilometara od mene”, “spisak je napravljen”, neke su od poruka koje je dječak uputio.

– Policijskoj stanici Istok 28. oktobra obratila se direktorica Osnovne škole Solina Tuzla, koja je prijavila da su od jednog učenika navedene škole, u Viber prepisci dana 27. oktobra 2023. godine, prema drugom učeniku upućene poruke prijetećeg sadržaja. Po navedenoj prijavi postupili su policijski službenici o čemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac, koji je naložio da se nakon izvršenih provjera Kantonalnom tužilaštvu dostavi izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama – saopćeno je iz Policijske uprave MUP-a TK.

Dženan Alibašić je otac djevojčice i dječaka koji su dobili prijetnje. On kaže da od tada njegova djeca ne idu u škoilu, a na isti korak su se odlučili i drugi roditelji.

– Roditelji djece koja su dobila prijetnje sinoć su dobili pozive da se danas jave u Kantonalno tužilaštvo TK. Pored moje kćerke i sina, mislim da ima još troje ili četvero djece kojima je prijećeno. U školi bi danas trebala biti održana sjednica Vijeća roditelja i Nastavničko vijeće. Mnogo je roditelja koji ne šalju djecu u školu i čekaju da se nešto konkretno poduzme – kaže Dženan Alibašić za Faktor.

On dodaje da je iz škole roditeljima rečeno da dijete koje je prijetilo neće ići u školu dvije sedmice, ali svi postavljaju pitanje šta će se dešavati nakon toga.

– Lično sam spreman i ispisati svoju djecu iz te škole. Sve ovisi o tome šta će se dešavati. Sigurno nisam jedini u takvom razmišljanju. Raspoloženje među roditeljima je veoma loše – navodi Alibašić.