Aktuelne vijesti

(VIDEO) Udruženje “Novi horizonti” otvorilo Dijabetološko savjetovalište

Udruženje građana, roditelja I prijatelja djece sa dijabetesom “Novi...

Pošalji posmrtnicu i sjećanje

Pošalji posmrtnicu i obavijesti sve poznanike o vremenu dženaze...

U TK u prošloj godini zabilježena jedna minska nesreća sa smrtnih ishodom – .

Datum:

Na području Tuzlanskog kantona je u 2022. godini deminirano 3.630 hiljada kvadratnih metara, što je najbolji godišnji rezultat do sada, navodi se u Informaciji o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava koju je razmatrala Vlada tog kantona.

Ipak, konstantirana je neravnomjernost u zastupljenosti područja, jer još uvijek prednost imaju projekti u općinama i gradovima koji imaju relativno povoljniju konfiguraciju terena što omogućava lakšu upotrebu deminerskih resursa.

Posljednji podaci sistematskog izviđanja opominju da još uvijek više od 70 miliona metara kvadratnih ili 2,8 posto površine nije sigurno za korištenje i vodi se kao sumnjiva površina na zaostale mine, minsko-eksplozivna i neeksplodirana ubojita sredstva.

Općine Čelić, Kalesija, Sapna i Teočak i dalje su najzagađenije sa najvećim procentom sumnjive površine u odnosu na ukupnu površinu općine.

Tokom 2022. godine na Lukavac-Trepale zabilježena je jedna minska nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Prema podacima sa kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dogodilo se preko 200 minskih nesreća na području Tuzlanskog kantona u kojima su smrtno stradale 123, a teže i lakše je ranjeno 136 osoba, saopćeno je iz Službe za informisanje Vlade TK.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti