back to top

Aktuelne vijesti

U toku uviđajne i istražne radnje nakon pucnjave u Lukavcu, uključen i Centar za socijalni rad |

Datum:

Ispred Osnovne škole Lukavac Grad održana je pres-konferencija na kojoj su se javnosti obratili ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i gradonačelnik Lukavca Edin Delić. 

Ministar Omerović zbog interesa istrage nije iznosio više detalja vezanih za tragični slučaj. 

– Sačekajmo kraj istrage. Sve su to, zaista, informacije koje će Tužilaštvo TK provjeravati i sačiniti sveobuhvatnu informaciju – rekao je Omerović. 

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić, s ciljem da spriječi paniku među roditeljima, na društvenim mrežama je objavio vijest o pucnjavi u školi te da je počinitelj lišen slobode. 

– Mogu reći da je policija reagovala konkretno, ali, nažalost, desila se pucnjava. Do mene dolazi niz informacija, nisam u mogućnosti provjeriti šta je relevantno, a čuo sam da je učenik premješten iz jedne u drugu školu i ne možemo tvrditi da je to bio razlog za pucnjavu – rekao je gradonačelnik Delić. 

Oglasili su se i iz Kantonalnog tužilaštva TK, navodeći da je pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je s teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat.

-Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen i bit će predmet vještačenja. Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac. U istragu su uključena dva tužioca – naveo je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

-Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj – naveo je Arnautović.

Delegacija Vlade i Skupštine TK trenutno se nalazi u Lukavcu, a tokom dana će biti poznato više informacija o nemilom događaju. 

rtvtk.ba

Najnovije vijesti