Aktuelne vijesti

U Tuzli održan Inkluzivni zajednički festival u okviru bh. Sedmice održivog razvoja –

Datum:

Dugo iščekivana Sedmica održivog razvoja u Tuzli počela je danas velikim inauguracijskim događajem na stadionu Tušanj. Pod transparentom projekta UNFPA „Zbližimo se“, u saradnji s Ambasadom Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Tuzla je domaćin niza događaja koji će naglašavati ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija sljedeća dva mjeseca. Serija događaja je posebno usmjerena na promoviranje društvene kohezije, rodne ravnopravnosti i osnaživanje mladih, uz hranu, kulturu i umjetnost.

 

Marina Riđić, zamjenica predstavnika UNFPA, sljedećim riječima se osvrnula na događaj: „Usred složenih izazova u Bosni i Hercegovini, ohrabrujuće je svjedočiti energiji mladih koja preusmjerava putanju naše zemlje u skladu sa ciljevima održivog razvoja. Početak ove sedmice u Tuzli utjelovljuje nadu, naglašavajući snagu nastojanja mladih u stvaranju skladne budućnosti. Ova sedmica dokaz je naše predanosti postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno u poticanju društvene kohezije, unapređenju rodne ravnopravnosti i ohrabrivanju naših mladih.“

 

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, naglasio je: „Naša zajednička vizija odjekuje jačanjem društvene kohezije, iskorjenjivanjem predrasuda i diskriminacije, te jačanjem interkulturalnog dijaloga i pomirenja. Vjerujemo u snagu kolektivnog identiteta, kulture i inkluzije među našim mladima, što je prekrasno predstavljeno kroz događaje u toku ove sedmice“.

 

Današnji događaj, u saradnji sa Specijalnom olimpijadom Bosne i Hercegovine, svjedočio je inkluzivnom međuopćinskom natjecanju mladih u košarci. Timovi iz gradova širom Bosne i Hercegovine pokazali su svoj talent, odražavajući duh jedinstva i inkluzije. Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, izjavila je: „Ovim događajima bacamo svjetlo na dinamičnu ulogu mladih u oblikovanju pozitivnih transformacija zajednica. Ova sedmica služi kao podsjetnik da trebamo njegovati inkluziju i suštinsku vrijednost međukulturalnog dijaloga“.

 

Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH), koja se obilježava svake godine, domaća je platforma za okupljanje, konzultacije i diskusiju kojim se promovira ostvarivanje ciljeva održivog razvoja (SDG) u zemlji. Sedmica održivog razvoja jedan je od glavnih instrumenata u BiH za podizanje javne svijesti i uključivanje svih društvenih aktera u razgovore o uspjehu, inovativnim pristupima i naučenim lekcijama koje doprinose djelotvornoj provedbi Agende 2030 u BiH.

 

 

 

 

 


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti