Aktuelne vijesti

U Tuzli sastanak o temi ‘Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje’: Blagodat zakona nije za nasilnika

Datum:

u tuzli sastanak o temi ‘prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje’: blagodat zakona nije za nasilnika

U prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, a na inicijativu poslanica u Skupštini Tuzlanskog kantona, u utorak je održan sastanak na temu “Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje”. Učešće su uzele predstavnice nevladinih udruženja koja rade i djeluju na području Tuzlanskog kantona iz sedam lokalnih zajednica. Cilj sastanka jeste traganje za adekvatnim odgovorom na sve brutalnije nasilje nad ženama, njegova prevencija ali i pooštravanje kaznenih odredbi za počinioce nasilja.

Poseban akcenat posvećen je zloupotrebi tzv. “blagodati zakona” u dijelu kada žrtva odbije svjedočenje i kada zbog toga najčešće dolazi do obustave postupka. Blagodat zakona ne smije biti u korist nasilnika. Postupak mora biti nastavljen po službenoj dužnosti ukoliko postoje odgovarajući materijalni dokazi o počinjenom krivičnom djelu.

u tuzli sastanak o temi ‘prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje’: blagodat zakona nije za nasilnika

Poslanice SDP-a (Amila Hodžić, Mirela Memić i Vedrana Petrović), NIP-a (Silva Banović), PDA (Lejla Ćebić-Đerzić) i NS (Amra Nadarević Vodenčarević) najavljuju niz aktivnosti i pozivaju i druge nosioce zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu da u narednom periodu budu aktivni učesnici ovih procesa.

Naredni sastanak, na istu temu, planiran je sa predstavnicima centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Zaključci sa sastanka će biti pretočeni u inicijative, prijedloge mjera i prijedloge izmjena i dopuna zakona te će biti predmet razmatranja na sjednicama Skupštine Tuzlanskog kantona.

 

  • — Treba dodati da su poziv ispred Kalesije dobile, te su aktivno učestvovale u radu, Hasmir Malić-Rahmanović i Emka Rabold Požegić.

(nkp.ba)

www.nkp.ba

Najnovije vijesti