Aktuelne vijesti

Učenici Eletrotehničke škole Tuzla uspješno relizuju projekat borbe protiv nasilja u porodici –

Datum:

Učenici JU Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla, IIIT9 odjeljenja, u okviru Projekta „Građanin/Ja Građanin“, a koji je sastavni dio predmeta Demokratija i ljudska prava, pod mentorstvom prof. Admire Uzunić istražuju problem „Nasilje u porodici na području FBiH“.

Nasilje u porodici predstavlja jedan od najvećih problema savremenog društva kojim se na području Tuzlanskog ksantona ne pristupa s dovoljno pažnje. Prema istraživanjima, gotovo svaka treća žena i svaki četvrti muškarac u BiH su bili izloženi nekom obliku nasilja u porodici.

-Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju i reakciju svih društvenih činilaca. Mi, mlade osobe koje svoju budućnost kroje u ovoj državi, analizom problema, mjerama javnih politika došli smo do zaključka da je neprijavljivanje nasilja najveći problem. U sklopu plana akcije predlažemo implementaciju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici s posebnim akcentom na članove 4,18,19 – ističu učenici koji istražuju ovaj problem.

Svjesni važnosti ovog problema, te s ciljem uspješnije  realzacije projekta učenici su stupili u kontakt i ostavarili vid saradnje sa ustanovama koje su nadležne za rješavanje ovog problema, nevladinim organizacijama,  neformalnim grupama,te sa pojedincima čije stručno znanje  može biti od izuzetne važnosti za njihov projekat.

U svom Planu akcije za borbu protiv nasilja u porodici na području Tuzlanskog kantona pažnja je bila usmjerena u jačanju svijesti građana o problemu nasilja u porodici, pružanju podrške žrtvama nasilja, te podizanju nivoa znanja o ovoj temi.

Prvi korak bio je uspostavljanje kontakta s nadležnim vlastima, Uredom Vlade FBiH, Ministarstvom unutarnjih poslova TK, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Gender Centrom Vlade FBiH, Općinskim sudom Tuzla, Vijećem Grada Tuzla, Agencijom za ravnopravnost spolova pri Vladi FBiH, UNICEF BiH, Centrima za Socijalni rad grada Sarajeva, Zenice i Tuzle te Sigurnim kućama u Tuzli, Zenici i Sarajevu.

-Ovi sastanci su bili ključni u stvaranju odnosa s nivoima vlasti, uspostavljanju dijaloga i razumijevanja ključnih pitanja u vezi s nasiljem u porodici u našoj zemlji. Podršku smo dobili i od Begajete Čaušević zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te od političkih stranaka SDP, PDA i Naša stranka. Također, surađivali smo s nevladinim organizacijama: Budi Muško Klub, Viva Žene, Udruženja Zemlja djece u BiH, CARE International, Udruženje Horizonti, Medica Zenica, Fondacija Boris Divković, te Udruženje Atlanska Inicijativa  koje su nam pružile podršku u našim projektnim aktivnostima, a podršku smo dobili i od Anastasija Đorđe zastupnicu Parlamenta mladih Evrope – rekli su nam učenici iz JU Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla.

U okviru projektnih aktivnosti učenici su kreirali promotivne materijale – letke, u kojima su se fokusirali na ključne probleme koje su prepoznali u njihovom gradu, te su se potruduli da putem tih letaka građane upoznaju s njihovim ciljevima i aktivnostima. Kreirali su o web stranicu i Instagram profil kako bi nkihob rad bio vidljiv na internetu, što je pokazalo kao korisno u privlačenju pozornosti na njihov projekat.

-Kako bismo dodatno podigli svijest o nasilju u porodici, organizirali smo i niz edukativnih radionica. Održali smo radionice u JU MS” Elektrotehnička” škola Tuzla, te na sastancima Budi Muško kluba. Ove radionice su bile usmjerene na pružanje znanja i informacija o nasilju u porodici, kao i na razvijanje vještina za prepoznavanje i reagiranje na ovaj problem. Osim toga, organizirali smo zoom sastanke na kojima smo pričali o našoj temi, te smo pokrenuli i peticiju “Zaustavimo nasilje u porodici” koju su potpisali građani koji su podržavali naše ciljeve. S ciljem empirijskog prikupljana podataka pokrenuli smo i anketu koju je ispunilo 590 građana grada Tuzla – ističu mladi aktivisti iz JU Mješovita srednja elektrotehničke škola Tuzla.

Svoj plan akcije ocijenili su kao vrlo uspješan u postizanju svojih ciljeva. Ostvarili su  snažne odnose s predstavnicima vlasti, uspostavili su saradnju s relevantnim organizacijama i medijima, ostvarili vidljivost putem  promotivnih materijala i web stranice, te dobili podršku javnosti i edukovali mlade.

-Nadamo se da će naš rad pomoći u borbi protiv nasilja u porodici na području Tuzlanskog kantona, te da će se naši napori i dalje nastaviti kako bismo osigurali bolje i sigurnije okruženje za sve građane. Vjerujemo da je važno ostati uključen u ovu temu i dalje raditi na podizanju svijesti i podršci žrtvama nasilja u porodici, kao i na prevenciji nasilja kroz obrazovanje i edukaciju. Ova borba zahtijeva kontinuirani rad i zalaganje, i mi smo spremni nastaviti svoj angažman kako bi zajedno osigurali bolju budućnost za sve. Želimo naglasiti da je borba protiv nasilja u porodici prioritetno pitanje za naše društvo, i da je potrebno da svi zajedno radimo na smanjenju ovog problema – rekli su nam na kraju vrijedni učenici.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti