back to top

Aktuelne vijesti

Učenici iz Tuzle sa Adisom Ahmetovićem na manifestaciji ”Mir u svijetu” u Hanoveru |

Datum:

Na manifestaciji učenika srednjih škola – gimnazija, pod nazivom “Frieden in der Welt – Mir u svijetu”, koja je proteklog vikenda održana u Hanoveru u Saveznoj Republici Njemačkoj, Bosnu i Hercegovinu i Grad Tuzlu predstavljali su učenici Richmond Park Međunarodne škole Tuzla: Alem Dautović, Faruk Umihanić i Meša Sinanović, sa profesorom Džasenom Brigićem.

Prethodnu sedmicu učenici su pohađali nastavu zajedno sa učenicima domaćinima jedne od gimnazija u ovom gradu i radili na izradi prezentacije i štanda na kojem su predstavili Bosnu i Hercegovinu, njeno multikulturno, tradicijsko i historijsko naslijeđe.

Učenici su posjetiocima govorili o historijskom kontinuitetu bosanske državnosti, historijskim i kulturnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i resursima, ljudskim potencijalima, suživotu i multikulturalnosti, ali i iskustvima i posljedicama rata sa porukom da ”Rat nikome dobro nije donio” i koliko je važan mir u svijetu.  

Za ovu priliku učenici su izradili plakat sa motivima Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na kojem su ispisane i historijske činjenice o dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Plakat je istaknut u holu gimnazije kao trajni podsjetnik potrebe očuvanja mira u svijetu. Na plakatu je istaknuta evropska perspektiva i euro-atlanski put Bosne i Hercegovine.

Učenike na manifestaciji je posjetio i sa njima se družio Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu (Parlamentu Savezne Republike Njemačke) porijeklom iz Bosne i Hercegovine (Kladanj) kao i predstavnici lokalnih i gradskih vlati u Hanoveru.

Učenici su ovom prilikom Ahmetoviću poklonili suvenire/simbole Tuzle, kao i majcu Fudbalskog kluba Sloboda Tuzla, tako da je i zvanično postao navijač tuzlanske Slobode. Ahmetović je najavio i svoj skori dolazak u Tuzlu sa kojom ga vežu i porodični korjeni, kao i posjetu Richmond Park Međunarodnoj školi Tuzla. 

(RTv7)


rtv7.ba

Najnovije vijesti