Aktuelne vijesti

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Ljeto u Tuzlanskom kantonu mora se iskusiti jer ljepota...

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Cinestar Tuzla

CineStar Tuzla nalazi se u Bingo City Centru i...

Učenici OŠ Novi Grad Tuzla performansom na Aleji mladosti obilježili stradanja na Kapiji (VIDEO)

Datum:

Učenici Osnovne škole Novi Grad Tuzla danas su performansom na Aleji mladosti na  spomen obilježju Slana Banja obilježili 25. maj, dan stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji.

Učenici završnih razreda odali su počast žrtvama zločina na Kapiji, te prigodnim performansom podsjetili na nedužno stradanje mladosti, koje se dogodilo 25. maja 1995. godine.

Učenici i  nastavnici te škole tradicionalno svake godine određenim perforasnom podsjete na nemile događaje, koji su obilježili noviju tuzlansku povijest 25. maja, prije 26 godina.

-Ovakvim aktivnostima nastojimo djeci objasniti da se oprostiti može, ali da se zaboraviti ne smije. Mi smo dužni mlade naraštaje upozoravati na ono što se dogodilo, i time odati počast poginuloj mladosti na Kapiji, kazala je direktorica osnovne škole Novi Grad, Sabina Jogunčić.

Učenici su obnovili srce od ruža, koje se viđa svake godine prilikom obilježavanja tog datuma, ali i svaki dan na Aleji mladosti.

-Učenici osnovne škole Novi Grad povremeno popravljaju, a ove godine smo napravili novo srce za poginule žrtve 25. maja, kaže Jogunčić.

Jedna od učenica koja je učestvovala u današnjem performansu je Ali Amani Huremović, učenica 8 razreda o.š. Novi Grad.

-Danas smo ovdje došli da obilježimo masakr koji se desio prije 26 godina na Kapiji. Ovaj događaj trebamo uvijek pamtiti i obilježavati ga, kao što i obilježavamo svake godine, kazala je Huremović poručivši da ne treba mrziti nikoga.

U performansu je uzela učešće i Mirna Nikolić, učenica 8. razreda, koja je podsjetila da učenici ove škole svake godine dan prije 25. maja odaju počast nastradalima.

-Također, na Aleji mladosti održimo čas historije,koji nije samo za mlade, već i za odrasle, da shvatimo sa rat nikom ništa nije donio, niti će kada donijeti, kazala je Nikolić.

Granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske na planini Ozren ubila je na tuzlanskoj Kapiji 71 osobu, među kojima je bilo najviše mladih.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti