Aktuelne vijesti

Udruženje “Zmajice” danas obilježava “Roze oktobar”

Datum:

U svim svjetskim kalendarima oktobar mjesec je obilježen ružičastom bojom, a posvećen je borbi protiv raka dojke. Roza  vrpca znak je i simbol učešća,  solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” Gradačac prigodnim sadržajima u nedjelju, 29. oktobra, obilježava Roze oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke. Predavanje o psihološkoj pordršci će biti održano u sali za sjednice gradačačke Skenderije sa početkom u 11 sati. Prema najavama organizatora predavači će biti: Dijana Zoranović, Larisa Bajrić, Alija Hamzić i Nedim Omanović. Nakon predavanja u 12 sati biće organizovan prigodan program na Trgu Alije Izetbegovića u Gradačcu.

Tu ćemo kao i svake godine puštati balone, praviti roze vrpcu od ljudskih tijela, imat ćemo i fitnes sa našom Saimom. Ove godine doći će nam gosti iz okolnih gradova i udruženja, jer smo i mi tokom mjeseca oktobra svaki vikend išli njima i bili podrška u Gračanici, Kalesiji i Maglaju. Doći će nam i gošće iz Brčkog, Odžaka, naši motoristi, fijakeristi iz Udruženja “Lasta” Gradačac. Imat ćemo oko 100 gostiju i pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže kako na predavanju tako i na šetnji, da uveličamo taj naš dan, da označimo “Roze oktobar” i skrenemo pažnju na ovu opaku bolest, rekla je za predsjednica Udruženja “Zmajice” Gradačac, Zjada Zrnić. 

Učesnici i posjetoci ove manifestacije će  tradicionalno šetati ulicama Gradačca i na taj način poslati poruku da Zmajice i osobe oboljele od raka dojke nisu same/i.


Ženama se savjetuju redovni pregledi i samopregledi kojima se mogu uočiti sve  promjene i uporediti sa ranijim  pregledom. Naime struka je jednoglasna da je krucijalno, veoma važno, kako se pravilno i redovno kontrolisati da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi, čime je mogućnost izlječenja znatno veća.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene, bolest ne štedi ni muškarce. U Bosni i Hercegovini nema tačnih podataka o broju žena oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.500 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

slika može predstavljati tekst

/ Udruženje “Zmajice”


radiogradacac.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti