Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Tuzla: Proglašeni pobjednici ILI Festa – Festivala kratkog filma i audio umjetnosti | .

Internacionalna poslovno – informaciona akademija Tuzla i Foto kino...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Ukupan profit kladionica u FBIH 63 miliona, a ne 2 milijarde

Datum:

Profit u cjelokupnoj industriji igara na sreću u Federaciji BiH iznosio je 63 miliona KM tokom prošle godine, a ne dvije milijarde- kako su neki netačno i zlonamjerno objavili. Svi priređivači u državnu kasu uplatili su oko 43 miliona maraka. Igračima je uplaćeno više na osnovu dobitaka, te je država prihodovala veći iznos na ime naknada i poreza.

Međutim, proteklih dana su se pojavili brojni medijski naslovi koji namjerno i tendenciozno loše tumače finansijske izvještaje u ovoj industriji. Tako se uplate koje su imali igrači prikazuju kao zarada kladionica, potpuno ignorišući činjenicu da se igračima na konto dobitaka isplaćuje gotovo 90 odsto od iznosa tih uplata. Kladionicama ostaje 10 odsto od kojih se potom plaćaju svi troškovi, fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju priređivači.

ukupan profit kladionica u fbih 63 miliona, a ne 2 milijarde

Takođe, pojedine tvrdnje da je uplata bilo i više su maliciozne i ne stoje jer se radi o uređenoj oblasti gdje sve uplate idu putem fiskalnih kasa, a država ima potpunu mogućnost kontrole ove industrije koja znatno doprinosi domaćem budžetu.

Naime, u Federaciji BiH posluje 12 priređivača igara na sreću i to na 2011 uplatno-isplatnih mjesta. Poslujući u skladu sa svim zakonskim propisima, redovno izmiruju sve obaveze prema državi, te isplaćuju plate velikom broju radnika, kao i prateće poreze i doprinose, čime podstiču domaću ekonomiju i omogućavaju građanima da žive i rade u BiH, a ne da odlaze iz svoje zemlje.

Istovremeno, u regionu, ali i širom svijeta priređivači igara na sreću zarađuju mnogo više, a njihov rad niko ne osporava, već cijene činjenicu da pune državne budžete.

Za to vrijeme u BiH mnogi rade na namjernom urušavanju imidža kompanija koje se bave legalnim priređivanjem igara na sreću i time ugrožavaju sigurnost zaposlenih sa redovnim primanjima.

PROČITAJTE:  Gdje gledati utakmicu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Ovakve zlonamjerne formulacije i netačna tumačenja podatka, dokaz su da se kontinuirano radi iz određenih centara da se ova zakonska djelatnost uništi. Takvim potezima dokazuju da ne poštuju domaći kapital priređivača igara na sreću koji legalno posluju.

Na taj način direktno rade protiv onih koji neprestano investiraju u zakonsku djelatnost i pune državni budžet. Dok se pojedini bave podrivanjem zakonskih priređivača igara na sreću, crno tržište cvjeta, pa bi bilo dobro da se nadležni i mediji pozabave njihovim ilegalnim poslovanjem na štetu ove industrije, radnika i državnog budžeta.

Sponzorisani sadržaj


www.lukavacki.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti