Aktuelne vijesti

Uskoro počinje rekonstrukcija dijela kule Husein-kapetana Gradaščevića –

Datum:

U zgradi Gradske uprave Gradačac potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji bedema kule-fortifikacija kula B4k poznate u narodu kao “Tabija”.  Izvođač radova je firma “NEIMARI” d.o.o. Sarajevo a ukupna vrijednost radova je oko 650.000 KM.

Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji se godinama nalazi u lošem stanju. Kako su kazali stručnjaci za njegovu potpunu obnovu potrebni su deseci milijuna maraka.

Grad Gradačac je u oktobru 2018. godine pokrenuo procedure na izradi idejnog projekta cjelokupnog uređenja kompleksa “Starog grada” i glavni projekat sanacije najugroženijih dijelova, a prema uputama i sugestijama Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i eksternih konsultanata.

U martu 2021. godine Grad Gradačac dostavio je nadležnom ministarstvu kompletan projekat sa svim pratećim prilozima za izdavanje potrebnih dozvola. Gradu Gradačac je 11.05.2023. godine izdato Rješenje za građanje nakon čega je raspisan tender za izvođenje radova.

“Vjerujemo da će on kontinuirano teći u narednom periodu  i da je ovih prvih 650.000 KM radova, koje danas ugovaramo, samo početak izdvajanja značajnih sredstava za ovaj objekat koji nije samo kulturno historijsko blago Gradačca nego i čitave Bosne i Hercegovine”, rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

U narednom periodu očekuje se početak radova a rok za završetak i izvođenje radova iznosi godinu dana ( 12 mjeseci).


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti