Aktuelne vijesti

Usvojena inicijativa mještana Plana o proširenju zona toplifikacije –

Datum:

Nezadovoljni činjenicom da se nalaze u Mjesnoj zajednici Šićki Brod, a da nisu priključeni na mrežu centralnog grijanja iako se često može čuti da je Šićki Brod toplifikovan, mještani naselja Plane, potaknuti zborom građana koji je organizovao Front slobode, su se samoorganizovali na rješavanju ovog pitanja.

Uz podršku aktivista Fronta slobode, mještani Plana su pokrenuli građansku inicijativu i potaknuli održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća Tuzla o ovom pitanju. Prateći zakonske procedure, mještani su prvo 29. augusta održali zbog građana Plana gdje su usvojili zaključke za pokretanjem inicijative građana.

Nakon zbora, mještani su prikupili potreban broj potpisa stanovnika Mjesne zajednice Šićki Brod kojoj pripadaju i predali ih Gradskom vijeću koje je nakon toga zakonski bilo dužno održati raspravu o ovom pitanju.

Na jučer održanoj sjednici Gradsko vijeće Tuzle je jednoglasno podržalo građansku inicijativu mještana Plana za proširenjem zona toplifikacije na ovo naselje. Gradsko vijeće je sugeriralo nadležnim gradskim službama i Centralnom grijanju Tuzla da prošire zone toplifikacije na naselje Plane čim se za to steknu tehnički uslovi.

Osim toga, Gradsko vijeće je sugeriralo i proširenje zona toplifikacije na na naselja Donji Hudeč, Gornji Hudeč, Rapače, Šići i na cijelo područje mjesnih zajednica Šićki Brod, Bukinje i Husino koje graniče s Termoelektranom Tuzla i najizloženije su njenom štetnom djelovanju. Isto tako je Vijeće Centralnom grijanju Tuzla sugeriralo da na svojoj web stranici objavi, ukoliko to već nije učinilo, sa postojećim zonama toplifikacije kao i plan proširenja tih zona.

Inicijativa mještana Plana pokazala je kako lokalna demokracija može funkcionirati te kako se građani mogu organizirati i izboriti za svoja prava i interese. Ohrabreni ovim razvojem događaja, iz Fronta slobode najabljuju organizaciju novih zborova građana u narednom periodu.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti