Aktuelne vijesti

Utvrđen prijedlog rebalansa Budžeta grada Tuzla, uvedena i linija podrške centru “Koraci nade” –

Datum:

Na sjednici je utvrđen prijedlog izmjena i dopuna (rebalansa) budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu, koji će, ukoliko se usvoji, postati sastavni dio budžeta za 2023. godinu, te Nacrt Budžeta Grada Tuzle za 2024. godinu. Ovi prijedlozi imaju za cilj prilagoditi finansijske planove grada kako bi se odgovorilo na  potrebe zajednice. Rebalansom budžeta za 2023. godinu planira se povećanje prihoda za iznos od 330.000,00 konvertibilnih maraka.

Nacrt Budžeta Grada Tuzle za 2024. godinu iznosi oko 63 miliona konvertibilnih maraka. Prihodi za ovu godinu povećani su za 20 posto od poreza na dohodak, za 6.22% od indirektnih poreza i za 7% od poreza na imovinu. Posebna pažnja posvećena je podršci socijalnim kategorijama stanovništva, boračkoj populaciji i osiguranju zdravstvene zaštite za socijalno ugrožene.

Nacrtom Budžeta uvedena je i linija podrške organizaciji “Koraci nade,” koja nije bila obuhvaćena prethodnim budžetima, a koja je ostala bez svog glavnog finansijera, te Grad Tuzla pokazuje društvenu odgovornost prema zajednica. Prioriteti uključuju i podršku poljoprivredi, poduzetništvu, novo registriranim privrednim subjektima, zapošljavanju ranjivih kategorija i ekonomskom razvoju.

Budžet za 2024. godinu najvećim dijelom je usmjeren na održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, zatim na ekonomske i razvojne mjere, socijalnu podršku, mjere smanjenja aerozagađenja i ukupni društveni napredak.

Izradu Nacrta Budžeta za 2024. godinu obilježila je pažljiva analiza zahtjeva budžetskih korisnika, uzimajući u obzir zaključke Gradskog vijeća Tuzla, zakonske obaveze, politike i prioritete, te dostupna sredstva.

Dostavljeni zahtjevi za odobrenje rashoda budžetskih korisnika su razmatrani uz konsultovanje i pregovaranje sa budžetskim korisnicima i utvrđena je predložena visina sredstava za svakog budžetskog korisnika. Važno je napomenuti da su sredstva u Nacrtu Budžeta Grada Tuzle za period 01.01.-31.12.2024. godine planirana samo po osnovu prihoda i primitaka koji se planiraju ostvariti u 2024. godini i primitaka po osnovu neutrošenih kreditnih sredstava namjenjenih za izgradnju Centralnog gradskog groblja Drežnik, bez uključivanja procjenjenog suficita, za projekte komunalne infrastrukture  čija realizacija je u toku. Neutrošena, a planirana sredstva za ove namjene iz 2023. godine uključiće se u Prijedlog Budžeta Grada Tuzle za period 01.01.-31.12.2024. godine. Ova činjenica ukazuje da bi Prijedlog Budžeta Grada Tuzle za 2024. godinu mogao biti veći u odnosu na predloženi Nacrt Budžeta Grada Tuzle za 2024. godinu..


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti