back to top

Aktuelne vijesti

Većina delegata u Klubu Bošnjaka traži od Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka |

Datum:

Danas su predsjednici stranaka Osmorke i HDZ-a, dostavili imena ministara za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednici Federacije Lidiji Bradari. Istovremeno većina delegata u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH traži od Refika Lende, potpredsjedniku FBiH, da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka. Procese usložnjava i mogućnost novih potencijalnih izmjenama Ustava FBiH visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Bliži se rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Stranke Osmorke i HDZ-a BiH već dostavile imena novih federalnih ministara. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić trebao bi biti novi federalni premijer. Ova stranka nominirala je, između ostalih, Vojina Mijatovića za ministra policije, dok bi novi ministar SDP-a u Vladi Fedracije BiH mogao biti i Vedran Lakić, nekadašnji ministar finansija TK. Do nove Vlade FBiH ipak neće se lahko doći. Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji čine većinu u Klubu Bošnjaka, uputili otvoreno pismo potpredsjedniku FBiH, Refiku Lendi. Traže da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka.
„Nakon što se ispune sve ustavne pretpostavke i obave potrebne konsultacije, gospodine Lendo vi ste taj koji treba dati imena članova Vlade FBiH iz reda bošnjačkog naroda. Neprihvatljivo je da to učine članovi rukovodstva FBiH koji dolaze iz srpskog i hrvatskog naroda, kao što bi neprihvatljiva bila i obrnuta situacija.”

Američki ambasador Michael Murphy najveći je zagovornik nametanja novih amandmana na Ustav FBiH koji bi rezultirali izbacivanjem SDA iz vlasti i ojačavanjem HDZ-a BiH, saznaje portal Istraga. A u javnosti se već pojavio okvir novih izmjena, koje bi ojačale tri kantona, tačnije veto iz rukovodstva FBiH putuje u Dom naroda i skupštinu kantona. Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH za RTV TK kaže da je antidemokratski čin nametanje bilo kakvih novih izmjena kojima će se neki narodi privilegirati, a neki dovoditi u diskriminirajući položaj.

  • Naime, veto mehanizam koji je danas na raspolaganju Refiku Lendi, a sutra je to bilo ko drugi, zapravo nikada neće mogi iskoristiti. S druge strane bez HDZ-a i stranaka okupljenih oko HNS-a neće biti moguće fomrirati vlast. Tako da je jedini način na koji će Bošnjaci moći biti dio vlasti da ugađaju HDZ-u i strankama okupljenim oko HNS-a – dodaje Zukić.

Da izmjene Ustave koje bi mogao nametnuti Schmidt, najviđe pogoduju HDZ-u stava je i Žarko Vujović, delegat DF-a u Domu naroda.

  • Ovo ima dalekosežne posljedice jer izaziva tenzije između naroda. Ako smo za parlamentranu demokratiju, onda ukinimo Domove naroda i povećamo broj zastupnika u Predstavničkom domu i onaj ko ima većinu neka formira vlast – naglašava Vujović.

Potencijalne izmjene Ustava FBiH komentraisao je i SDP-ov delegat u federalnom Domu naroda Irfan Čengić. Prijedlog Čengića za formiranje Vlade FBiH bio je umanjivanje uloge rukovodstva FBiH, kao što je slučaj sa Republikom Srpskom, međutim to nije odgovaralo Hrvatima.

  • Unaprijed sam predlagao da predsjednik i jedan potpredsjednik mogu imenovati Vladu, odgovor je bio “onda možete izbaciti HDZ”. Danas smatram da Schmidt treba popraviti ono što je pokvario, jer da nije mijenjao Ustav u izbornoj noći danas bi smo već imali formiranu Vladu FBiH.

Kakav će biti ishod niko sa sigurnošću ne bi mogao znati, jer sam visoki predstavnik Christian Schmidt još uvijek nije odlučio šta će učiniti. Prema informacijama portala Istraga, postoji strah kod dijela međunarodne zajednice da bi moglo doći do masovnih protesta unutar bošnjačkog korpusa, ukoliko bi OHR nametnuo odluku kojom bi, u ovom trenutku, zaobišao potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu, a dodatno ojačao HDZ BiH sa Draganom Čovićem na čelu.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti