Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

VIDEO / “Dan turske kuhinje” i ove godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli –

Datum:

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli danas je održano druženje uz brojne turske specijalitete, čaj i muziku. Druženje u kojem su uživali budući i sadašnji studenti, ali i akademsko osoblje Filozofskog fakulteta, organizovao je Odsjek za turski jezik i književnost.

– Već treću godinu zaredom organizujemo manifestaciju “Dan turske kuhinje” kako bi široj javnosti prezentovali modernu i tradicionalnu tursku kuhinju. Naravno, prilika je ovo i za lijepo druženje, rekla je za Tuzlainfo.ba profesorica Melinda Botalić.

Turska kuhinja predstavlja bogato kulturno i društveno naslijeđe koje odražava plodno tlo i klimatsku raznolikost koju Turska ima. Bogatu trpezu pripremili su sami studenti i njihovi profesori.


– Kod svojih kuća su istraživali recepte i pravili sva ova jela. Vrlo nam je bitno da nekako povežemo tu tursku kulturu sa onim što naši studenti uče na fakultetu. Mogu reći da je manifestacija iz godine u godinu sve bogatija sadržajima i brojem posjetilaca, što nas posebno raduje, dodala je Botalić.

Turska predstavlja jednu od najbogatijih kuhinja svijeta zahvaljujući svojim tradicionalnim receptima i organskim proizvodima. Postoji mnogo recepata i proizvoda koje se mogu naći samo u turskoj kuhinji.

U Bosni i Hercegovini je nizom aktivnosti obilježena globalna manifestacija „Sedmica turske kuhinje“ gdje su javnosti predstavljena jela južne turske provincije Hatay. Hatay je 26. gastronomski grad svijeta kojeg je identifikovala UNESCO-ova Mreža kreativnih gradova stoga su specijaliteti ove turske pokrajine u fokusu ovogodišnje Sedmice turske kuhinje./S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti