Aktuelne vijesti

VIDEO / FOTO / Igra, pjesma i tradicija: Održan Godišnji koncert GKUD Bosna

Datum:

GKUD Bosna Tuzla večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održalo još jedan tradicionalni Godišnji koncert.

Na koncertu su nastupile sve sekcije Društva, te kao gosti Gradski hor Živinice i Gradski vokalni anasambl Tuzlanke.

Koncert su otvorili članovi Bosninog prvog foklornog ansambla koji se se predstavili“ igrom „Nova Bosna“ i članovi škole folklora koji su izveli igre „Stara Bosna“.

Članovi omladinskog folklora su izveli „Igre iz Posavine“, a rekreativci „Slavoniju“.

Gošće iz Živinica otpjevale su kompoziciju „Kiša pada“, dok su se članice GVA Tuzlanke predstavile pjesmom „Što nam duša zna“.

Prvi ansambl je izveo i izuzetno zahtjevne „Vlaške igre“, a publika je mogla uživati i u modernim plesovima Plesne grupe „Flamenco“ koja djeluje u okviru GKUD Bosna.

Sekcija Ženskog hora „Učo“ koja će 20. decembra promovisati i svoj CD izvela je „Ječam žele Tuzlanke djevojke“ a za dvije pjesme se predstavio i vokalni solista Nedžad Smajlović, čijim se nastupom organizator prisjetio doajena sevdalinke i uvaženog člana GKUD Bosna, Muhameda Mujkanovića.

Odličan koncert „Bosnaši“ su završili kolom „Ero s onog svijeta“ uz podršku tri hora koja su večeras nastupila na sceni BKC-a.

Podsjećamo, GKUD „Bosna“ Tuzla osnovano je 4. augusta 1954. godine pod imenom Radničko kulturno –umjetničko društvo „Mitar Trifunović –Učo“. Kroz društvo su prošli hiljade amatera različite starosne dobi, stepena obrazovanja, nacionalne i socijalne strukture, te umjetničkih opredjeljenja. Svi ovi članovi ostavili su trag i dali doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta po čemu je društvo i poznato.

Društvo danas broji 250 članova./Tuzlainfo/


tuzlainfo.ba

Najnovije vijesti