Aktuelne vijesti

VIDEO/ Koliko su (NE)sigurni učenici i uposlenici kalesijskih škola: Pištolj(i) u MSŠ Kalesija kod učenika prvih razreda

Datum:

video/ koliko su (ne)sigurni učenici i uposlenici kalesijskih škola: pištolj(i) u msš kalesija kod učenika prvih razreda

Na septembarskoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija (24.Redovna) na dnevnom redu je bila tačka – “Razmatranje i prihvatanje Informacije o završenoj školskoj 2022/2023. godini sa pregledom uspjeha učenika i upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednje škole na području općine Kalesija“.

Ova Informacija se svake godine nađe pred vijećnicima, a uprkos veoma zanimljivim informacijama, prije svega važnim informacijama, obično po istoj nema diskusija.

  • Vijećnik Admir Karić (NiP) je na ovoj sjednici diskutovao na ovu temu, kao i prethodne dvije godine mandata, te je iznio nekoliko zabrinjavajućih podataka.
    Uz Karića je diskutovao jedino još vijećnik Huso Atlagić koji je iznio također zabrinjavajuće podatke iz naših škola.
    Zanimljivo da se radi o dva mlada roditelja, kojih se očigledno tiče.

Posebno je zabrinjavajuće objava prije dva dana na Facebook stranici Admir Karić, na kojoj je uz video sa sjednice napisao i dodatne zabrinjavajuće informacije, prije svega aludirajući na (NE)sigurnost učenika i svih uposlenika škola na području općine Kalesija.
Skoro neopaženo je u javnosti prošla informacija o pištoljima (množina!) kod učenika (množina!) prvih razreda MSŠ Kalesija.

Karić je i na samoj sjednici podsjetio na slučaje u Gradačcu i Zavidovićima, a posebno na slučaj u Lukavci gdje je učenik pucao u nastavnika.
Podsjetio je i na prošlu školsku godinu kada su učenici u MSŠ Kalesija u krugu školskog dvorišta “razbijali” metke…

Da li se treba desiti tragičan slučaj da se nešto poduzme?!

Tu su i druge zanimljive teme. Da li zabrinjava ili pah ohrabruje podatak da je prosječ ocjena učenika u 5 osnovih škola na području općine Kalesija čak 4,2!?
Ili, što su učenici u školama u inventaru koji je većinom donacija iz postratnih godina?!
Ili…

  • Pogledajte VIDEO, a ispod video zapisa je prateći tekst koji je vijećnik Admir Karić objavio uz video zapis…

“Pitanje vremena kada ćemo imati Vanrednu sjednicu na temu sigurnosti u našim školama” – dio iz moje diskusije koji mi odzvanja u glavi… a događaji u Kalesiji ovih dana pokazuju da, nažalost, nismo daleko od toga
(PRVO – polomljen mladi drvored u Kalesiji, gdje svi sumnjaju na djecu; DRUGO – pištolji u Srednjoj školi, kod učenika prvih razreda)

Kakvo je stanje (NE)sigurnosti učenika (i ostalog osoblja) u kalesijskim školama: Da li su učenici samo statistika, i da li je zabrinjavajući ili ohrabrujući prosjek učenika u 5 kalesijskih osnovnih škola od 4,2!?
⤵️
– Na septembarskoj sjednici OV Kalesija (24.Redovna) na dnevnom redu je bila i tačka – “Razmatranje i prihvatanje Informacije o završenoj školskoj 2022/2023. godini sa pregledom uspjeha učenika i upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednje škole na području općine Kalesija”.

Ovo je treća godina mandata, i svake godine sam jedan od rijetkih vijećnika koji komentariše ovu temu.
Na ovoj sjednici osim mene je još diskutovao kolega Huso AtŁagić.

▪️Prije nego sam izabran za vijećnika – godinama sam pratio sjednice, i moram priznati da me posebno nerviralo, a ujedno zabrinjavalo, što ovakve teme prolaze bez diskusija, te dostavljeni materijali za sjednicu su samo podaci koje skoro niko ne čita.
Kao neko kome je stalo do Kalesije, ali i kao mladi roditelj – ovo je tema koja me zanima, te sam diskutovao o ovoj temi…

Lično me zabrinjava (a možda će nekoga ohrabriti?) podatak da je prosjek učenika u 5 osnovnih škola na području Kalesije čak 4,2 !
Da, nisam pogriješio u pisanju.

Samo ću pitati – da li to primjetite na našoj djeci van škola, kako u njihovom znanju a tako i na ponašanju!?
Da li to znanje pokazuju u nastavku školovanja!?

Nedavno je u Kalesiji UNIŠTEN mladi DRVORED (od kružnog toka pa sve do Gradske dvorane).
Iako se još ne zna počinilac/ioci, mišljenje većine javnosti da je su tu uradila djeca/učenici.
Čak i da nisu – mnogo govori stav/mišljenje javnosti da su to uradili baš naši najmlađi…

Drugi događaj, od prošle sedmice (ŠTO JE I RAZLOG ZAŠTO OVAJ VIDEO OBJAVLJUJEM) jesu tri učenika iz MSŠ Kalesija (dakle Srednja škola), ali PRVI razred. Učenici koji su prošle godine pohađali baš naše osnovne škole u Kalesiji.

Tri učenika se dovode u vezu da su u Školu donijeli pištolj. Jedan je, kod kojeg je pronađen pištolj, sve priznao, dok druga dva učenika negiraju da su ton uradili, iako je, otprilike, svima u školi (i učenicima i profesorima) jasno da jesu imali pištolj, kojeg su se riješili bacanjem u smeće.

Policijska istraga je u toku, i sve će se znati (ili možda i neće. Ne bi bilo ni prvi put!).
Nastavnično vijeće je hitno zasjedalo, i prema nezvaničnim informacijama – jedan učenik je izbačen iz škole, dok su dva suspendovana do okončanja postupka.

Osim što su me zabrinuli ovi podaci, još više su me zabrinuli nastavnici/profesori koji u ovakvim situacijama NE ZNAJU KUDA…
Naravno da nije ugodna situacija, ali stav “nisam direktno uključen i šta me briga” – dovest će nas do mnogo novih situacija” – NAVODI U OBJAVI ADMIR KARIĆ.

(NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti