Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

VIDEO / Studenti u Tuzli predstavili tradicionalna bosanska jela, običaje i kulturu –

Datum:

Na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, danas je održana “Gastronomska manifestacija” na kojoj su predstavljena i degustirana tradicionalna bosanska jela, s ciljem da studenti razvijaju empatiju i pripadnost prema svojoj domovini, da njeguju nacionalnu tradiciju, običaje i kulturu, kako bi na najbolji način promovisali svoju državu i prenijeli iskustva na buduće generacije.

Manifestacija se organizirana u okviru realizacije nastavnog procesa, praktičnih vježbi, na predmetu “Gastronomski turizam”, koji se izučava na III godini, u ljetnom semestru, studijskog programa “Turizmologija”, na Odsjeku za geografiju.

U okviru navedenog predmeta studenti usvajaju znanja o nacionalnim kuhinjama u svijetu, o načinu pripremanja, dekorisanja i posluživanja tradicionalnih jela, te specifičnostima gastronomske punude kao bitnom i neizostavnom elementu ukupne turističke ponude destinacije.

Tako su danas izložena brojna, slana i slatka, tradicionalna bosanska jela, čime su studenti, uz mentorstvo mr. Nedime Smajić, višeg asistenta na predmetu Gastronomski turizam i drugih nastavnika i saradnika Odsjeka za geografiju, demonstrirali praktične vještine pripremanja, serviranja i posluživanja jela i pića.

Osim kulinarskih specijaliteta, predstavljena je i tradicionalna bosanska nošnja, stara bosanska kuća, posuđe i drugi tradicionalni alati.

Program su svojim izvedbama upotpunili članovi KUD “Panonija”, uz tradicionalnu igru i ples, Namir Mašić, sa izvedbom kola i bosanske narodne pjesme sevdalinke, u pratnji saza i Fahrudin Avdić u pratnji harmonike.

Realizaciju  “Gastronomske manifestacije” potpisuju još studenti studijskog programa “Turizmologija”, nastavnici i saradnici Odsjeka za geografiju i Studentski centar Univerziteta u Tuzli./Tuzlainfo/


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti