Aktuelne vijesti

VIDEO / Tuzla: Tražilo se mjesto više na predavanju hafiza mr. Ammar-ef. Bašića

Datum:

U prepunoj velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u utorak, 10. oktobra 2023. godine upriličena je tribina za mlade „Poslanik a.s. – naša vječna inspiracija“ u okviru manifestacije „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Tuzla.

Gost predavač na centralnoj tribini za mlade bio je hafiz mr. Ammar-ef. Bašić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo.

Riječima dobrodošlice obratio se glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Hafiz Bašić je tokom svog nadahnutog obraćanja govorio o Poslaniku a.s. i još jednom podsjetio sve prisutne da je vječni uzor i insipracija za svakog pojedinca Muhammed a.s.

-Ako Allah Uzvišeni poredi Poslanika sa suncem, zašto ima hladnoće u našim srcima, našim kućama i međuljudskim odnosima. Odakle hladnoća dolazi? Od udaljenosti od sunca. Kad se sunce udalji od zemlje tada dolazi zima. Kad se mi udaljemo od Muhammeda a.s. tada dođe do hladnoće u našim životima. I zato Allah poredi Poslanika a.s. sa suncem da bismo shvatili da ko želi da otopli svoju dušu i zagrije svoje srce, ko želi da unese ljepotu, vedrinu I toplotu u međuljudske odnose moramo se približiti Muhammedu a.s. Onoliko koliko smo se udaljili od njegovog sunneta toliko smo se prilbližili neuspjehu i porazu u našim kućama i našem društvu općenito. Onoliko koliko se vratimo njegovim uputama, smjernica i porukama, te njegovom stilu života, prije svega u našem ahlaku i ponašanju, toliko ćemo se mi predodrediti kao pojedinci i narod da ostvarimo ono što je dobro, kazao je, između ostalog, hafiz Bašić.

Ovaj impozatni događaj bio je prilika da se spomene i kontinuitet rada sa omladinom na području Medžlisa Tuzla. Prije 30 godina s radom je počeo Omladinski krug Medžlisa Tuzla kroz čije aktivnosti i projekte je stasalo mnogo generacija omladine iz ovog grada, ali i onih koji su tu došli na školovanje. Tokom tribine uručena su priznanja za doprinos u radu Omladinskog kruga predsjednicima i predsjednicama u periodu od 2013. godine do danas. Dobitnici priznanja su: Nail Šehić, Admir Majstorović, El-nur Mehmedović, Almedina Karić Jahić i Enisa Jakubović Čizmić.  Ranije su uručena priznanja predsjednicima u mandatima prije 2013. godine.

Moderator tribine bio je koordinator tuzlanske Mreže mladih Esmir-ef. Hasanović.

Učešće u programu uzeli su članovi Mreže mladih Adan Oručević, Amna Hasić, Amina Hadžimehmedović i Harun Mehanović.

tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti