Aktuelne vijesti

Vlada FBiH spremna osigurati privremeni smještaj za palestinsku djecu bez roditeljskog staranja –

Datum:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je iskazala spremnost da osigura privremeni smještaj za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), kao i za njihovu pratnju. Njima će biti osiguran smještaj sa svim potrebnim uslovima za privremeni boravak, sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, ukoliko to prihvate palestinske vlasti – poručio je putem Facebooka federalni premijer Nermin Nikšić.

Ističe da je “teško ostati suzdržan na vijesti i slike užasa koje svakodnevno dolaze sa ratišta”.

– Neprestano granatiranje stambenih zgrada, pa čak i bolnica, ubijanje i ranjavanje civila, a posebno djece pogađa svakog normalnog čovjeka. Na sve to, civili se suočavaju sa nestašicom hrane, vode i gubitkom krova nad glavom. Mnoge od nas sve to podsjeća na ono što smo i sami proživljavali nekoliko godina i pitali se kako ostatak svijeta može mirno da posmatra našu patnju i zašto nam ne pomažu. Mi ne želimo nijemo posmatrati šta se dešava već smo odlučili da ponudimo pomoć, koliko je to u našoj mogućnosti – ističe premijer.

Napominje da će smještaj sa svim potrebnim uslovima za privremeni boravak biti osiguran na području FBiH, ukoliko nadležne palestinske vlasti daju odobrenje i ukoliko se transport osigura u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom.

– Jako je važno naglasiti da bi se cijelo vrijeme vodilo računa o najboljem interesu i pravima ugrožene djece sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i UN konvencijom. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine spremna je dati garanciju da će po okončanju ratne opasnosti, u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom i najboljim interesom djeteta, u saradnji sa nadležnim organima Palestine, omogućiti siguran povratak djece u matičnu zajednicu u Gazi, u skladu sa relevantnim propisima međunarodnog prava – zaključio je Nikšić.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti