Aktuelne vijesti

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim...

Odobreno 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK – .

<!{min-width:100%!important;width:100%!important}]]> Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost...

Vlada TK: Data saglasnost na Plan sanacije gubitaka u poslovanju JU ‘Veterinarski zavod TK’ |

Datum:

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj je sjednici dala saglasnost na Plan sanacije gubitaka u poslovanju Javne ustanove “Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona” Tuzla. Iz dokumenta se vidi da je od 2017. do 2021. godine Zavod bilježio kontinuiran pad prihoda, što se stabiliziralo tek u 2022. godini, te u iskazanim projekcijama za tekuću godinu.  

Istovremeno Zavod je zadržavao troškove na približno istom nivou, te su u 2021. godini, kada je Zavod poslovao sa najvećim gubitkom, troškovi bili na nivou 2017. godine kada Zavod nije imao gubitaka u poslovanju. S tim u vezi, u dokumentu se navodi da Zavod i u tekućoj godini namjerava nastavak mjera štednje koje su uvedene tokom 2022. godine.

Planom sanacije Zavod je predvidio niz mjera koje podrazumijevaju povećanje konkurentnosti na tržištu, uvođenje novog spektra usluga, izrada i ponuda paketa usluga za klijente, te ubrzanje naplate potraživanja s jedne strane, te smanjivanje svojih troškova s druge strane. Istovremeno Zavod je predložio i nekoliko mjera koje očekuju od osnivača, odnosno Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona.

U cilju usklađivanja radnih mjesta i odjeljenja u skladu sa propisima i standardima potrebnim za djelatnost koju Veterinarski zavod obavlja, Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU “Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona” Tuzla.

Vlada je danas prihvatila Izvještaj Kantonalne uprave civilne zaštite o korištenju finansijskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u 2022. godini, te dala saglasnost na Plan korištenja finansijskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u 2023. godini.

Data je saglasnost na Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice subvencija troškova prevencije ovisnosti o drogama, prevencije intervencije i resocijalizacije maloljetničke delinkvencije za 2023. godinu. Za ove namjene u Budžetu Kantona za 2023. godinu je planirano 20.000 KM kojima će se podržati realizacija  projekata organizacija i udruženja koji doprinose prevenciji bolesti ovisnosti o drogama i realizaciji ciljeva programa prevencije, intervencije i resocijalizacije u oblasti maloljetničke delikvencije čije se projektne aktivnosti mogu planirati i realizirati isključivo tokom 2023. godine.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na Ugovor o zakupu poslovnog prostora koji se nalaze u ulici Vukovarska br. 23, u Tuzli za smještaj Policijske stanice Istok, Policijske uprave Tuzla. Policijska stanica Istok trenutno je smještena u također u iznajmljenom objektu u neuslovnim prostorijama, površine 340 m2, naselju Slavinovići u Tuzli, gdje se suočavala sa brojnim problemima sa smještajem, pri čemu su najizraženiji problemi u pogledu veličine, zagrijavanja, održavanja čistoće, a što je ograničavalo i obavljanje osnovnih zadataka Stanice. Novi prostoru u Ulici Vukovarska br.23, površine 550 m2, prema mišljenju Komisije Policijske uprave Tuzla po veličini i broju, te rasporedu prostorija i lokaciji u gradu Tuzla odgovora potrebama navedene stanice.

Usvojen je i Program javnih investicija Tuzlanskog kantona 2023.-2025. godina. Radi se o planskom trogodišnjem dokumentu koji sadrži pregled ulaganja u javne investicijske projekte, sa objedinjenim podacima o ukupno potrebnim i utrošenim sredstvima, te sredstvima planiranim za finansiranje projekata iz budžeta, kredita, donacija i/ili drugih izvora. Shodno ovom dokumentu planirano je da će u periodu 2023.-2025. godina za realizaciju projekata biti utrošeno ukupno 97.317.617 KM, od čega za projekte u implementaciji 74.875.460 KM, a za kandidovane projekte 22.442.156 KM.

Vlada je danas odobrila obnovu Ugovora o koncesiji za zahvatanje vode iz vlastitog izvora vodosnabdijevanja – bunara za sanitarne i tehnološke potrebe poslovnog skladišno-prodajnog objekta sa pratećim sadržajima koji se nalazi u krugu privrednog društva “Orijent” u naselju Uroža, grad Srebrenik. Ugovor će se obnoviti na polovinu ranije ugovorenog roka, odnosno na period od dvije godine i šest mjeseci, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK. 

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti