Aktuelne vijesti

Vlada TK finansira novi projekat Memorijalnog centra Srebrenica “Priče za budućnost” –

Datum:

Memorijalni centar Srebrenica je započeo projekat snimanja usmene historije pod nazivom „Priče za budućnost“ finansiran od Vlade Tuzlanskog kantona. Ovaj projekat predstavlja nastavak snimanja ličnih priča preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici. Hasan Hasanović, šef Tima za usmenu historiju ističe da je do sada snimljeno 450 ličnih
priča i da će sa dodatnih 50 koje će biti snimljene kroz ovaj projekat Memorijalni centra Srebrenica posjedovati vrijednu kolekciju od 500 usmenih historija. „Memorijalni centar u tom pogledu sarađuje sa međunarodnim partnerima na internacionalizaciji usmenih historija, ovom prilikom želim istaći da smo ponosni na saradnju sa Shoah fonadacijom koja u svojoj kolekciji arhiva vizuelne historije posjeduje i 20 usmenih historija iz naše kolekcije“ – naveo je Hasan Hasanović.

 


Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je istakao kako Vlada Tuzlanskog kantona pruža kontinuiranu podršku radu Memorijalnog centra. „Vlada Tuzlanskog kantona u kontinuitetu podržava rad i projekte Memorijalnog centra Srebrenica, tako je bilo i ove godine, Vlada je podržala projekat usmene historije „Priče za budućnost“ sa 80.000 KM. Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih budu dokumentovana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid u Srebrenici. Zahvalni smo ekipi mladih stručnjaka koji neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze.“


Kroz projekat „Priče za budućnost“ bit će snimljeno 50 novih svjedočenja koja će biti transkribovana, prevedena na engleski jezik a potom i indeksirana. Mahir Omerović, koordinator projekta, ističe zahvalnost preživjelima na spremnosti da podijele svoja iskustva.
„Molim sve ljude koji su preživjeli genocid u Srebrenici da se jave timu Memorijalnog centra Srebrenica kako bismo zabilježili njihova iskustva i na taj način trajno ih sačuvali od zaborava. Memorijalizacija našeg individualnog i kolektivnog sjećanja očvrsnut će temelj istine koja je svjedočena i dokazana pred međunarodnim i domaćim sudovima. Na ovaj način svi zajedno održavamo sjećanje i čuvamo istinu” kazao je Mahir Omerović, koordinator projekta.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti