Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Vlada TK: Zaštita porodice u fokusu socijalnih davanja | RTVTK

Datum:

Na sjednici Vlade TK danas je usvojeno nekoliko odluka koje se odnose na ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite. Riječ je o Programu raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći i Odluci o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi. Utvrđena je i visina naknade školske užine za osnovce iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe. Vlada je utvrdila i iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece.

Programom raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak za ovu godinu centrima za socijalni rad su, prema broju stanovnika, nezaposlenih osoba, korisnika stalne novčane pomoći, korisnika jednokratnih novčanih pomoći, korisnika dodatka na djecu, te broju penzionera sa najnižom penzijom raspoređena su sredstva u ukupnom iznosu 800.000 KM.

 „Centar za socijalni rad Tuzla 180 hiljada, Živinice 100 hiljada, Lukavac 80 hiljada, Gračanica 68 hiljada, Gradačac 67 hiljada, Srebrenik 66 hiljada, Kalesija 59 hiljada, Banovići 49 hiljada, Kladanj 33 hiljade, Čelić 27 hiljada, Sapna 25 hiljada i Centru za socijalni rad Teočak 23 hiljade KM “, rekao je Anto Iljkić,  sekretar ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi.  „Po ovoj odluci utvrđuje se iznos subvencioniranja dijela troškova boravka u predškolskoj ustanovi u visini cijene boravka za odgovarajući mjesec a najviše u visini do 130,00 KM za cjelodnevni boravak i do 90,00 KM za poludnevni boravak, izuzev za period obaveznog predškolskog odgoja i produženog boravka za što prava obezbjeljuje Ministarstvo obazovanja TK“,rekao je Iljkić.  

Za subvencioniranje dijela troškova boravka djece u predškolskim ustanovama biće izdvojeno 84 hiljade maraka, a to pravo mogu ostvariti sljedeće kategorije: „Pravo mogu ostvariti djeca predškolskog uzrasta upisana u predškolsku ustanovu, a koja su iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, privremene novčane pomoći, djeca samohranih roditelja koji sami izdržavaju djecu i djeca sa smetnjama u razvoju, a da nisu korisnici sredstava za istu namjenu po drugom osnovu“, pojašnjava Iljkić.

 Vlada je također utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 2,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi.   „To su djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, odnosno djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji, a isti ne ostvaruju prihode od kojih bi se izdržavali ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalaze u teškom stanju socijalne potrebe, a prema ocjeni nadležnog centra za socijalni rad“, rekao je Anto Iljkić,  sekretar ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Vlada je utvrdila iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece u visini od 1.500 KM. Pravo mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće dijete rođeno u 2023. godini. Za podršku pronatalitetnoj politici kroz realizaciju samo ovog prava, Vlada je ove godine osigurala pola miliona KM.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti