Aktuelne vijesti

Vlada Tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima – Radio Studio D ::: 99,40 i 97,40 FM

Datum:

vlada tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm

Danas je u Tuzlanskom kantonu počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća, koje će biti upriličeno u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o. Svečanosti su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović. Ovom manifestacijom započinje sezona sadnje povrća u plastenicima kao i zvanična prodaja visoko kvalitetnog rasadnog materijala, koje i ove godine poljoprivrednicima na raspolaganje stavljaju najveći proizvođači sadnog materijala povrća za tržište Bosne i Hercegovine, udruženje Bosper i Plant d.o.o. U ovogodišnjem asortimanu presadnica povrća dominantnu osnovu čine visokorodni hibridi povrća renomiranih svjetskih proizvođača sjemena povrća kao i starije odomaćene sorte povrća, rečeno je danas, a važno je naglasiti da se radi o presadnicama povrća čije zdravstveno stanje kontrolišu federalne institucije.

„Proizvodnja zdravstveno ispravnog i sortno čistog sadnog materijala u svijetu i Bosni i Hercegovini predstavlja veliki izazov, a s kojim se Plant i drugi registrovani proizvođači kvalitetno nose pa domaćem i stranom tržištu nude kvalitetan i siguran sadni materijal. Očekuje se da će tokom aprila i maja biti distribuirano preko milion presadnica povrća za proizvodnju u plastenicima i oko milion presadnica za proizvodnju povrća na otvorenom polju. Prosječni prinosi koji se očekuju od ovog rasadnog materijala su 6.000 tona povrća i oko 1000 tona voća (jagode i lubenice)“, kazao je danas direktor Plant d.o.o. Adnan Hodžić.

Premijer Halilagić je istaknuo da je i današnja manifestacija pokazatelj da Vlada i Bosper, te Plant d.o.o. dijele stratešku viziju razvoja poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu.

„Svjesni smo značaja i potencijala poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane na području našeg kantona i spremni smo uložiti i ulagati dodatne napore da poljoprivrednu proizvodnju unaprijedimo i podignemo na znatno viši nivo. Prošle godine Vlada Tuzlanskog kantona je za poticaje u poljoprivredi izdvojila rekordnih 14 miliona KM. Ove godine u Budžetu smo predvidjeli 12,8 miliona KM za ovu namjenu, a to ne mora biti konačna cifra. I ove godine osluškujemo potrebe poljoprivrednika i naš partnerski odnos sa našim poljoprivrednicima nastavit ćemo i ove godine, te ćemo odgovarati na njihove potrebe i kretanja na tržištu“, kazao je premijer Halilagić.

Također, premijer Halilagić je istaknuo da je Tuzlanski kanton lider po poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH.

„Oko 33% od ukupne poljoprivredne proizvodnje u Federaciji odvija se upravo na području našeg kantona. Od ukupno oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji, oko jedne četvrtine njih se nalazi na području našeg kantona. To pokazuje da imamo veliki potencijal i još uvijek značajan prostor za dalji razvoj. Također, razvoj ove privredne grane pokazuje da smo dobro prepoznali naše potencijale i komparativne prednosti, te da smo stvorili relativno dobru klimu za razvoj obrtničkog poljoprivrednog biznisa“, zaključio je danas premijer Halilagić.

vlada tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm vlada tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm vlada tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm


studiod.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti