back to top

Aktuelne vijesti

“Vrijesak” Živinice: Promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

Datum:

“vrijesak” živinice: promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

Prinosi meda u najvećoj mjeri ovise o vremenskim uslovima u toku kalendarske godine.

Nakon niza loših godina za pčelare, ističu da su zadovoljni rezultatima ostvarenim u protekloj godini.

Ponovo su iza nas nestabilni vremenski uslovi za pčele, a pčelari kažu kako trenutačno vrijeme ne bi trebalo ostaviti negativne posljedice na pčele ukoliko je košnica na adekvatan način pripremljena za zimu.

“vrijesak” živinice: promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

Uloga pčela i pčelara u svijetu su višestruka. Često se u dijalozima i medijskom diskursu spominje podatak kako bez pčela nema ni života na zemlji. Podatak je tačan. Oprašivanjem voća i samoniklog bilja pčele održavaju biljnu raznolikost i time sudjeluju u lancu proizvodnje hrane te očuvanju eko-sistema. Važnost pčela, znamo reći je neprocjenjiva, no sigurno je da je njihova uloga kroz oprašivačku aktivnost veća od vrijednosti pčelinjih proizvoda koje proizvedu.

“vrijesak” živinice: promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

Vrlo važnu ulogu u očuvanju pčela imaju i pčelari koji na vrijeme pripreme pčele za zimske dane poduzimajući sve neophodne aktivnosti.

Jedna od aktivnosti pčelara jeste i prehrana pčela koja se može vršiti na nekoliko načina.

Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice aktivno djeluje tokom čitave godine. Stručna predavanja imali su krajem protekle godine, ali evo već i na samom početku 2023. godine u planu imaju održavanje predavanja na dvije teme.

“vrijesak” živinice: promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

Za kraj bitan podatak, zbog zagađenja okoliša i razvijanja različitih bolesti koje su se u Evropi pojavile zadnjih desetljeća pčelama prijeti velika opasnost, a bez njih bi došla u pitanje i ishrana čovječanstva, posebno u Evropskoj uniji gdje o oprašivanju ovisi i do 80% poljoprivrednih kultura koje se koriste za prehranu. U spašavanju pčela svoj udio mogu imati svi koji izbjegnu korištenje nedozvoljenih pesticida za zaštitu voćnjaka, jer zbog toga dolazi do ponora pčela.

Mehmed Smajlović

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti