back to top

Aktuelne vijesti

Wizz Air više nema bazu u Tuzli

Datum:

Niskotarifna aviokompanija Wizz Air s današnjim danom više nema baznih aviona na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT), jer je u skladu s ranijim najavama i drugi bazni avion izmješten iz Tuzle 12. septembra.

Wizz Air će ukinuti većinu linija koje ima u Tuzli, a nastavit će letjeti za Dortmund, Memmingen, Basel Mulhouse te Frankfurt-Hahn, ali i ta će linija biti ukinuta 1. novembra. Dakle, u zimskom redu letenja Wizz Air će na MAT-u imati samo tri stalne linije.

– Trenutno pregovaramo s dvije aviokompanije, koje su zainteresirane i koje bi mogle ispuniti naše uvjete. Sada aviokompanije traže odobrenja u svim državama u kojima je Wizz Air imao svoje linije, što je preduvjet za konkretizaciju ugovora – kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević i ističe da je uvjet u pregovorima s aviokompanijama da se jedan avion bazira u Tuzlu, piše Faktor.

Wizz Air je iz Tuzle, kao svoje baze, jedno vrijeme letio na čak 16 destinacija, jasno je da se javila velika praznina koju hitno treba popuniti.

– Cilj nam je da ugovor potpišemo što prije, da bi imali što više vremena za promociju i prodaju karata – dodaje Halilčević.

Inače, ova godina je rekordna za MAT po broju putnika, a da bi se ovaj nivo poslovanja održao potrebno je hitno naći zamjenu za Wizz Air. Cilj uprave je da nova kompanija jedan avion bazira u Tuzli, da bi se kompenziralo barem deset destinacija na koje je do sada letio Wizz Air.

– U julu i avgustu smo imali preko 70 hiljada putnika, a u prvih osam mjeseci preko 510 hiljada. S obzirom da nam je plan za ovu godinu 600 hiljada, brojke sve govore – zaključio je Halilčević. (Faktor)

enovosti.ba

Najnovije vijesti