Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Započela regulacija korita rijeke Spreče u TK, projekt vrijedan 1,75 miliona KM |

Datum:

Započeli su radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o dionici korita uzvodno, od ranije regulisanog dijela korita. 

Realizacija je to ranije potpisanog sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save  o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I, dužine ukupno 700 m.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,75 miliona KM. Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 700.000 KM iz namjenskih sredstava vodnih naknada, za realizaciju tog projekta.

– Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova te izlijevanje rijeka iz njihovih korita. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja da bismo sačuvali imovinu u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra – kazao je premijer TK Irfan Halilagić, tokom današnjeg uvođenja u posao izvođača radova.

Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekuje se da radovi budu i ranije kompletirani.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Odjeljenja za informisanje TK, uređenjem korita rijeke skratit će se riječni tok, osloboditi određena zona što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u tom području.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti