back to top

Aktuelne vijesti

Zaposlenici u pravosuđu u Tuzlanskom kantonu formirali novi sindikat

Datum:

Novi sindikat zaposlenika u pravosuđu u TK formiran zbog nezadovoljstva sindikalnim predstavljanjem

U pravosudnim institucijama u Tuzlanskom kantonu formiran je novi sindikat zbog nezadovoljstva sindikalnim predstavljanjem i nivoom radničkih prava. Zaposlenici su istupili iz postojećeg sindikata i osnovali Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa u Tuzlanskom kantonu.

Nakon osnivanja, više od 130 zaposlenika pridružilo se novom sindikatu, čime je postao najbrojniji sindikat u Tuzlanskom kantonu. Odluka o formiranju novog sindikata uslijedila je nakon nezadovoljstva materijalnom situacijom i nedostatkom podrške predstavnika iz pravosuđa.

Uprkos nedostatku podrške resorne ministrice, zaposlenici pravosuđa ističu važnost zastupanja njihovih interesa kako bi se poboljšali uslovi rada i spriječio odlazak radnika iz pravosuđa. Novi sindikat odbija odustati od borbe za prava zaposlenika i smatra da alternative nisu ostale nepokušane.

Zaključak novog sindikata u Tuzlanskom kantonu je da će nedostatak dijaloga i podrške dovesti do štete za građane, ali i do koristi za advokate, dok se nastavlja borba za unapređenje položaja zaposlenika pravosuđa.

Izvor: klix.ba/A.K.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti