Aktuelne vijesti

“Zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –

Datum:

Zanati, koji su bili preteča industrijske proizvodnje u savremenom dobu sve manje su popularni, iako su nam u svakodnevnom životu itekako potrebni. Dobrog majstora za bilo kakvu popravku u kući sve je teže naći, a svakom od nas često zatreba usluga obućara i krojača.

Potrebe za njima očigledno ima, ali je sve manje onih koji se odluče i posvetiti tom poslu, te od njega zarađivati za život. Tako je u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i Tuzli gdje je registrovanih krojačkih obrta sve manje i manje.

Zašto je to tako, može li se živjeti od krojačkog zanata i ko se njima bavi, odgovore smo potražili u dva tuzlanska krojačka salona, Izetinom „Izi-štepu“ i Grozdninoj „Romani“.

Izeta navodi kako je prvobitno kod kuće sebi povremeno sužavala neku odjeću, pravila posteljine i zavjese, da bi je njena najbolja prijateljica pozvala da se zaposli kod nje u krojačkom servisu. Tu je radila pet godina i naučila dosta toga.

– Kod nje sam baš dobro ispekla zanat – priča nam Izeta Glumčević.

“zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –

Izeta se po ulasku u krojačke vode dodatno školovala za krojača kako bi upotpunila svoje znanje i vještine, te je u razgovoru sa mužem zaključila da želi napraviti samostalan korak i pokrenuti vlastiti krojački servis u kojem je vidjela mogućnost da osigura lijepu i sigurnu budućnost za svoju kćerku.

Krojački salon Romana osnovan je prije 17 godina kao plod Grozdanine vlastite ideje i sredstava.

– Kupila sam kućnu mašinu za šivenje od  prijateljice koja je odselila iz Bosne. Htjela sam svoje slobodno vrijeme pretvoriti u nešto korisn –  govori nam nam Grozdana Djedović i prepričava i navodi kako je prvo počela raditi za sebe i prijatelje, a ubrzo i ostale. Iskustvo i znanje je preraslo u profesionalni poziv u salonu koji je nazvala po njenom ocu Romanu.

“zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –Priče o počecima krojačkog servisa IZI-Štep i krojačkg salona Romana su različiti ali su im svakodnevnica i cilj isti. Obje krojačice daju sve da njeguju i očuvaju svoj zanat, rade kvalitetno ono što vole, te u konačnici svojim radom obezbijede uslove za normalan život.

– Broj mušterija zavisi od količine posla. Kada ima previše posla, nove mušterije termin mogu dobiti kroz sedam do deset dana, bez obzira da li je u pitanju štopanje, zamjena rajfešlusa, sužavanje ili proširivanje odjeće, šivenje paravana i zavjesa ili neke druge prepravke – kaže Izeta Glumčević, ističući da se nerado sjeća perioda pandemije korona virusa, u kojoj je posao spasila jedna gospođa za koju je u tom periodu pravila zaštitne maske od platna.

“zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –I salon Romana ima svoje stalne mušterije za koje se rade prepravke, a ima i onih novih koji dolaze većinom po preporuci i za koje se šiju nove stvari.

– Obim posla ovisi  o godišnjim dobima jer se mijenjaju potrebe mušterija. U zadnje vrijeme bilo je dosta prepravki ali i potražnje za šivenje svečanih haljina za maturu, vjenčanja  i druge svečanosti – kaže Grozdana, koja ne šije mušku i svakodnevnu odjeću.

– Muška odjeća ima totalno drugačiji princip i način rada. Nisam se nikada zauzimala za izradu odjevnih predmeta za muškarce – ističe ova krojačica.

“zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –

Cijena šivenog proizvoda zavisi od obima posla, tipa materijala i koliko izrađivanje odjevnog predmetu iziskuje vremena. Danas, u odnosu na period od prije 20 godina krojački zanat  nije na nivou na kojem je bio kada se govori o isplativosti.

– Ranije se ako radiš maksimalno, moglo nešto i stvoriti, kupiti nova mašina i dodatno uložiti u posao. Sada je to čisto samoodržavanje. Da nema s vremena na vrijeme poticaja za obrtnike od različitih nivoa vlasti teško bi mogli obnoviti sredstva za rad. U dva navrata sam dobila sredstva koja sa, koristila za novu mašinu, stol za peglanje i druge stvari koje ne mogu kupiti od dnevnih pazara koji idu u za materijale i sve ono što nam treba u svakodnevnom radu – kaže Grozdana Djedović.

“zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –Izeta navodi kako se od ovog zanata može zaraditi jedna prosječna plata od oko 800 KM, ali da sve zavisi koliko radiš.

– Posao bi se mogao i proširiti, ali za to trebaju dodatna ulaganja ili i kvalitetna radna snaga. Nova radnica ne mora biti iskusna, već da ima dobru volju i želju za učenje. Ja sam spremna ih obučiti, mada ljudi bježe od krojačkog zanata, jer smatraju da je težak u odnosu na ono koliko zaradiš – kaže Grozdana Djedović.

“zaradiš koliko uradiš, mladi nisu zainteresovani za ovaj posao” –

Ukoliko vam trebaju krojačke usluge, želite neku brzu prepravku ili unikatnu novu haljinu, naša preporuka su ove dvije vrijedne krojačice iz Tuzle.

Krojački servis IZI-štep (Bulevar) je otvoren tokom radnih dana od 07:00 h do 17:00 h, a krojački salon Romana (Stupine) od 08:00 h do 16:00 h, te subotom od 08:00h do 12:00h. Najlakše ih je kontaktirati puten brojeva 061 938 777 (IZI-ŠTEP) i 062 100 349 (ROMANA).  /Tuzlainfo, A. Mulahusejnović/


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti