Aktuelne vijesti

Zašto sami plaćamo infrastrukturu?! –

Datum:

Tokom devet zborova građana koje je organizirao Front slobode najčešće se razgovaralo o komunalnim problemima građana u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama. Građani su često isticali kako se osjećaju kao građani drugog reda.

Takozvane „rubne mjesne zajednice“, a zapravo prigradska i seoska naselja, opterećavaju neki od problema koji muče i stanovništvo urbanijeg dijela grada, poput zagađenja zraka. Međutim, u ovim naseljima postoje i mnogobrojni problemi koji su u gradovima gotovo pa nezamislivi.

Rubni dijelovi Lipnice nemaju vodovod, kanalizaciju i odvoz smeća. Velike probleme s prekidima u vodosnabdijevanju imaju i mještani Brgula koji su se na zborovima građana požalili i na nedostatak trotoara. Isti problem muči i mještane Slavinovića koji također nemaju trotoar uz glavnu prometnicu. Mnoštvo naselja opterećava i ilegalno odlaganje smeća na takozvanim „divljim deponijama“.

Ono što se u gradskim naseljima smatra zagarantiranim, poput vode, odvodnje, asfalta i čistoće, u takozvanim „rubnim“ naseljima je nedostupno. Građane posebno frustrira i to što ako žele dobiti infrastrukturu, moraju je sami plaćati sistemom „marka na marku“.

Kako je jedna mještanka Lipnice istakla: „Plaćamo ovaj asfalt od kako je iz Bukinja krenuo dok nije do naše kuće došao“. Građani su na više zborova opravdano javno postavili pitanje- „Zašto mi u rubnim naseljima plaćamo za istu onu infrastrukturu koju u urbanim naseljima u potpunosti financira sam grad. Jesmo li mi manje vrijedni?“

Građani su izrazili želju da se njihov glas čuje i po ovom pitanju kako bi barem javnosti i nadležnima skrenuli pažnju na prisutan problem prvo nedostatka infrastrukture u mnogim naseljima, a zatim i problem sufinanciranja te iste infrastrukture od strane građana.

O ovim i mnogim drugim problemima s kojima se građani suočavaju u svojim naseljima bit će govora i na slejdećem serijalu zborova koje Front slobode organizuje od početka novembra pa na dalje, a koji će uskoro biti posebno najavljeni.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti