Aktuelne vijesti

Završetak izgradnje novog gradskog groblja u Tuzli i kružnog toka “Crveni 7” tek u idućoj godini

Datum:

Budžet Tuzle u idućoj godini bi trebao iznositi okvirno 63 miliona KMa, a on bi mogao biti uvećan i za neutrošena sredstva od aktuelnih projekata. Riječ je o radovima koji neće biti završeni u ovoj godini, a odnose se na novo gradsko groblje na Drežniku, kružni tok “Crveni 7”, kao i put u naselju Mandići.

Pred gradskim vijećnicima našao se nacrt budžeta Tuzle za iduću godinu, koji iznosi nešto malo više od 63 miliona konvertibilnih maraka. Prema projekcijama, prihodi za tu godinu su povećani za 20 posto od poreza na dohodak, za 6,22 posto od indirektnih poreza te za sedam posto od poreza na imovinu.

“Budžet je planiran po principu da su u njega uključeni samo prihodi koji se planiraju ostvariti u idućoj budžetskoj godini i koji po zakonu pripadaju gradovima kao jedinicama lokalne samouprave, dok će se u prijedlog budžeta uključiti i eventualni višak neutrošenih sredstava iz 2023. godine, za one projekte koji ne budu završeni u ovoj godini, a odobreni su ili započeti kroz proces javne nabavke ili započetu realizaciju”, kaže pomoćnica gradonačelnika Tuzle za budžet i finansije Suada Isaković.

Tri značajna projekta

Prema riječima Isaković, između ostalog, u ovoj godini neće biti završena tri značajna projekta.

“U ovoj godini neće biti završen projekat izgradnje kružnog toka ‘Crveni 7’, put u naselju Mandići, odnosno cesta koja već godinama nije završena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa Rudnikom soli i određenim građanima, kao ni dio novog groblja Drežnik koji je u izgradnji. Kada budemo usvajali prijedlog budžeta tačno ćemo znati koja sredstva te koji projekti će biti preneseni iz ove, u narednu godinu”, navodi Isaković.

goslim - smršaj zdravo

Inače, najznačajniji projekat komunalne infrastrukture u ovom trenutku je novo gradsko groblje, koje se formira na lokalitetu deponije šljake i pepela u naselju Drežnik. Elektroprivreda BiH je još u decembru 2015. godine s Gradom Tuzla potpisala ugovor o prijenosu vlasništva i pravima posjeda bez naknade na nekretninama.

Zbog specifične vrste terena u prvom dijelu projekta vrši se dodatno nasipanje zemljom u visini od dva metra, a građevinske firme koje se bave njenim iskopom oslobođene su dažbina, ukoliko iskopanu zemlju dovezu na lokalitet i propisno je odlože.

Vrijedi kazati da se Tuzla već nekoliko godina susreće s problemom nedostatka prostora za ukop umrlih građana, a na trenutno formiranim grobljima mjesta za širenje više nema.

Nakon realizacije cjelokupnog projekta izgradnje centralnog gradskog groblja, pored stvaranja novih grobnih mjesta Tuzla će dobiti i savremeni prostor za ukop umrlih građana.

Usmjerenja budžeta

S druge strane, budžet za 2024. godinu najvećim dijelom je usmjeren na održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, zatim na ekonomske i razvojne mjere, socijalnu podršku, mjere smanjenja aerozagađenja i ukupni društveni napredak.

Izradu nacrta Budžeta za 2024. godinu obilježila je pažljiva analiza zahtjeva budžetskih korisnika, uzimajući u obzir zaključke Gradskog vijeća Tuzla, zakonske obaveze, politike i prioritete te dostupna sredstva.

“Prema proceduri je potrebno osigurati rad svih organa i službi koji se finansiraju iz budžeta Grada Tuzle. Također, u budžetu imamo i namjenska sredstva koja su određena isključivo za finansiranje određenih poslova iz nadležnosti grada. Dakle, sredstva iz budžeta se raspoređuju u skladu sa namjenom, uz obavezu da se obezbijedi funkcija svih organa uprave, koji se finansira iz općeg dijela budžeta, a on se puni iz poreza”, ističe Isaković.

U svom načelu, osim što mora finansirati zakonske obaveze u dijelu funkcioniranja organa uprave i dijela komunalne infrastrukture, gradski budžet godinama finansira i dodatna prava iz oblasti socijalne te boračko-invalidske zaštite.

“Grad Tuzla nastoji povećati sredstva za finansiranje ovih prava te uvede nove korisnike. Sada je novi korisnik budžeta organizacija Koraci nade koju su dosad isključivo finansirali donatori koji se povlače, a grad je opredjeljenja da treba podržati rad ove institucije svojim sredstvima. To nije iznos koliki bi njima trebao, ali ušli su u budžet te će se pratiti dalji rad i potrebe. Također, grad finansira i Sigurnu kuću čime pokazujemo da grad poklanja veliku pažnju ovim oblastima. Prioriteti uključuju i podršku poljoprivredi, poduzetništvu, novo registriranim privrednim subjektima, zapošljavanju ranjivih kategorija i ekonomskom razvoju”, pojašnjava Isaković.

Kako će zakon o minimalnoj plati utjecati na gradski budžet?

Iako se u Tuzli ostvaruju povećanja prihoda od poreza na dohodak, indirektnih poreza te poreza na imovinu, Isaković navodi da je je još uvijek nepoznanica kako će se na gradski budžet reflektirati eventualno usvajanje novog zakona o minimalnoj plati te smanjenju poreza i doprinosa.

“Kako će taj zakon utjecati na prihode budžeta, odnosno da li će doći do drugačijeg oporezivanja direktnog poreza znat ćemo kada zakon stupi na snagu te kada budemo imali iskustvo u kontekstu njegovog ostvarivanja”, dodaje Isaković.

Nacrt budžeta vijećnici Gradskog vijeća Tuzle su razmatrali i usvojili na posljednjoj sjednici. Nakon što budu provedene sve neophodne procedure, gradski vijećnici će budžet za iduću godini u formi prijedloga razmatrati u decembru ove godine. (klix.ba/A.K.)

enovosti.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti