back to top

Aktuelne vijesti

Zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić, doktorici UKC-a godina dana zatvora –

Datum:

Pred Općinskim sudom Tuzla doktorica Meliha Zahirović Suljić, specijalista infektolog s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, osuđena je na godinu dana zatvora uz obavezu da plati sudske troškove, te po 20.000 KM ocu i majci preminule 15-godišnjakinje iz Gračanice Maide Džafić.

Nakon presude, Miralem Džafić, otac preminule djevojčice Miralem Džafić rekao je da se osjeća poniženo.

zbog smrti 15-godišnje maide džafić, doktorici ukc-a godina dana zatvora –zbog smrti 15-godišnje maide džafić, doktorici ukc-a godina dana zatvora –

“Život jednog djeteta da vrijedi godinu zatvora to je žalosno i sramno za ovu državu i za ljude koji ju predstavljaju. Da li ih je stid pogledati u oči drugoj djeci, koju bi trebalo da zaštitite. Za mene ovo nije nikakva satisfakcija. Odluka je sramna. Šta poručuju onima koji slušaju ovu presudu. Život jednog djeteta, godina zatvora. Osjećam se tako poniženo kao da moje dijete nije ni postojalo uopće. U nekom demokratskom društvu za domaću životinju bi neko dobio ovoliku kaznu zatvora. Sramno.” rekao je Miralem Džafić ispred Općinskog suda Tuzla.

Podsjećamo, djevojčica je na UKC-u Tuzla preminula 8. augusta, a njeni roditelji od početka tvrde da je preminula zbog greške ljekara. Roditelji tvrde da je Maida tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektifnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec dana ležala na tri klinike.

Zahirović Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

– Dakle, kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), primijenila je očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice iz Gračanice – naveli su iz Tužilaštva TK.

Doktorica nije prisustvovala izricanju presude koja je prvostepena i na nju je dozvoljena žalba.


radiogracanica.ba

Najnovije vijesti