Aktuelne vijesti

Zmajice obilježile “Roze oktobar”

Datum:

Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” Gradačac prigodnim sadržajima su u nedjelju, 29. oktobra, obilježile Roze oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke. Predavanje o psihološkoj podršci je održano u sali za sjednice gradačačke Skenderije sa početkom. Nakon predavanja u 12 sati je organizovan prigodan program na Trgu Alije Izetbegovića u Gradačcu.

Kao i svake godine prisutni su puštali balone i oblikovali roze vrpcu od ljudskih tijela. Neizostavan dio ovogodišnjeg programa je druženje se Zmajicama i njihovim gošćama ali i fitnes sa trenericom Saimom Bristrić Huseinbašić. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Edis Dervišagić. Učesnici i posjetoci ove manifestacije su tradicionalno šetati ulicama Gradačca i na taj način poslali poruku da Zmajice i osobe oboljele od raka dojke nisu same/i.

zmajice obilježile “roze oktobar”

– Ove godine došli su nam gosti iz okolnih gradova i udruženja iz Gračanice, Kalesije, Maglaja i Odžaka. Podršku su nam dali motorist iz Moto kluba “Zmaj 1974” i fijakeristi iz Udruženja “Lasta” Gradačac. Hvala i našim sugrađanima i gradonačelniku Edisu Dervišagiću koji su nam se pridružili u šetnji da uveličamo taj naš dan, da označimo “Roze oktobar” i skrenemo pažnju na ovu opaku bolest, rekla je za predsjednica Udruženja “Zmajice” Gradačac, Zjada Zrnić. 

zmajice obilježile “roze oktobar”

U svim svjetskim kalendarima oktobar mjesec je obilježen ružičastom bojom, a posvećen je borbi protiv raka dojke. Roza  vrpca znak je i simbol učešća,  solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Ženama se savjetuju redovni pregledi i samopregledi kojima se mogu uočiti sve  promjene i uporediti sa ranijim  pregledom. Naime struka je jednoglasna da je krucijalno, veoma važno, kako se pravilno i redovno kontrolisati da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi, čime je mogućnost izlječenja znatno veća.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene, bolest ne štedi ni muškarce. U Bosni i Hercegovini nema tačnih podataka o broju žena oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.500 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar” zmajice obilježile “roze oktobar”


radiogradacac.ba

Najnovije vijesti