back to top

Aktuelne vijesti

Značaj djelatnosti socijalnog rada u društvu |

Datum:

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona čestita Međunarodni dan socijalnog rada svim uposlenicima u ovoj oblasti imajući u vidu izuzetan društveni značaj ove profesije.

Tema ovogodišnjeg Dana socijalnog rada je poštivanje različitosti kroz zajedničko djelovanje. Resorno ministarstvo ovim povodom želi ukazati na značaj unaprjeđenja društvenog položaja i statusa socijalnih radnica i socijalnih radnika, kao i na potrebu zajedničkog djelovanja kako bismo više cijenili, uvažavali i razvijali djelatnost socijalnog rada.

Iz Ministarstva ukazuju da sve zakonske promjene i uvođenje novih prava provode zaposlenici u centrima za socijalni rad. Tako su u protekloj godini uvedena nova prava u oblasti zaštite porodice sa djecom što je zahtijevalo dodatni angažman svih zaposlenika. To potvrđuju podaci da su prava ostvarila 14 690 porodica, za čiju realizaciju su osigurana i isplaćena sredstva u iznosu od oko 28 miliona KM.

Za djelatnost socijalnog rada zajedničko djelovanje znači razumijevanje od strane osnivača (lokanih zajednica), federalnog i kantonalnog ministarstva, zakonodavne i izvršne vlasti, medija i korisnika. Nove obaveze zahtijevaju i nove ljudske i materijalne kapacitete. U 13 centara za socijalni rad na području TK zaposlena su 53 diplomirana socijalna radnika i još uvijek isto toliko ih nedostaje.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK napominje da je neophodno bolje upoznati slojevitu djelatnosti socijalnog rada. Razumijevanjem i podrškom socijalnih radnika i svih stručnjaka možemo samo pokušati razumjeti šta to sve obuhvata odgovorna i humana djelatnost socijalnog rada i da bi svako iz svoje nadležnosti trebao hitno doprinijeti jačanju kapaciteta centara za socijalni rad.

(- Odjeljenje za informisanje Vlade TK)              


rtv7.ba

Najnovije vijesti