back to top

Aktuelne vijesti

Fahreta Jahić Kako je nastalo ime Lepa Brena ?

Datum:

Lepa Brena je jedna od najpopularnijih folk pjevačica ikad

Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, rođena je 20. oktobra 1960. godine u Tuzli.

Lepa Brena je najpopularnija (folk) pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije. Živi s porodicom Beogradu.

Rođena je u Tuzli, a odrastala je u Brčkom. Još kao studentica, Lepa Brena se preselila u Beograd. Potom napušta studij i započinje pjevačku karijeru. Jedno vrijeme živjela je u Novom Sadu.

lepa brena
Fahreta Jahić Kako je nastalo ime Lepa Brena ?

Karijeru je započela 1981. godine i to u jednoj od tada najpopularnijih emisija koju je uređivao pokojni srpski voditelj Minimaks. U kratkoj majici i bermudama Lepa Brena je sa svojim sastavom “Slatki greh” sudjelovala na tom snimanju, no upravo zbog drastične razlike od ostalih “novih nada” njena izvedba je izbačena iz emisije.

lepa brena
Fahreta Jahić Kako je nastalo ime Lepa Brena ?

Ta snimka je upotrijebljena u “Nedjeljnom popodnevu sa Minimaksom” kao šala na njen račun, no njena karijera tada polazi uzlaznom putanjom. Snimila je 17 albuma, par filmova, između ostalih hit-seriju “Hajde da se volimo”. Prva je pjevačica koja se spustila helikopterom na koncert (1989. godine u Sofiji i 1994. godine u Beogradu), umjetnica je s najvećim muzičkim tiražama u historiji balkanske muzike.

Lepa Brena biografija

Bila je prva žena iz Jugoslavije koja je snimala spotove na egzotičnim mjestima, u Turskoj za pjesmu “Robinja”, u srednjoj Africi za “Tamba lamba”, u Španjolskoj “4 godine”, Ujedinjenom Kraljevstvu “Hajde da se volimo” (engleska verzija), na Floridi za “I da odem iza leđa Bogu” i “Bol za bol” i dr. Najveći hitovi su joj “Šeik” (1984.), “Jedan dan života” (1985.), “Okrećeš mi leđa” (1986.), “On ne voli me” (1987.), “Golube” (1987.), “Jugoslovenka” (1989.), “Bosanac” (1983.), “Čik pogodi” (1990.), “Ja nemam drugi dom” (1994.), “Izdajice” (1995.), “Ti si moj greh” (1996.), “Luda za tobom” (1996.), “Pazi kome zavidiš” (2008.), “Uđi slobodno” (2008.) itd.

Spektakularni koncert je održala u Bugarskoj pred 100.000 posjetitelja, na stadionu na koji je sletjela helikopterom. Brena je za svaku Novu godinu imala i svoj poseban nastup u programu na televizijskim postajama jugoslavenskih republika i pokrajina. Godine 1991. se udala za srpskog tenisera Slobodana Bobu Živojinovića s kojim ima dva sina, Stefana i Viktora, dok je Filip Slobodanov sin iz prvog braka.

Godine 2000. im je otet stariji sin Stefan, a poslije njegovog oslobađanja (otmičarima je plaćena otkupnina), Brena s sa porodicom seli na Floridu. Brena je sinonim za zvijezdu i jedna od najbogatijih pjevačica danas na prostoru bivše Jugoslavije. Posljednjih godina s obitelji živi u Beogradu.

Vlasnica je folk i turbofolk produkcije “Grand”, predstavništva “Red Bull” i “Ford” za Crnu Goru i Srbiju. Godine 2004. je održala koncert u Brčkom i u Tuzli.

Jednom prilikom Brenu su upitali da li se sramila svog muslimanskog imena, na šta je ona rekla:

“Zašto bih se sramila?! Ja sam bila i ostala to što jesam. Ponosna sam na moje roditelje, na moje korijene. Svaka osoba koju je majka rodila ovakvu kao mene treba da cijeni svoje roditelje, poštuje svoje ime i prezime i svoje porijeklo. Tako da sam ja ostala ono što jesam. Jedino su se sa mojom popularnošću mijenjali drugi oko mene”, kazala je Lepa Brena.

Objasnila je da nije htjela takvo scensko ime, ali da joj je ime Brena dao trener košarke, Vlado, jer mu je bilo teško da je zove Fahreta. Brena ju je nazvao po nekoj ljepotici za koju ni sama nije čula, a da joj je dodatak “Lepa” dodao voditelj Milovan Ilić Minimaks. Rekla je da ju je svojevremeno, dok je imala 15 kilograma viška, jedan konobar usporedio sa “trafostanicom” te rekao da je “kao odvaljeno bosansko brdo”.

Muzički talenat naslijedila je od svoje porodice, te je jednom prilikom rekla:

“Mama je pjevala, pjevala je moja nena, mamina majka, koja je bila samouka i mnogo je voljela muziku. Mojoj deda je otišao u Beč i kupio joj je tamo harmoniku i ploče s gramofonom i ona je počela da pjeva, što je u to vrijeme bilo neobično”.

Lepa Brena je jedne prilike izjavila da je htjela da upiše Medicinski fakultet u Beogradu, jer je njen otac Abid bio medicinski radnik, ali da njena porodica nije imala novaca i nije mogla uzeti kredit, pa se odlučila da studira turizam. Na kraju je i taj fakultet napustila, te se posvetila pjevačkoj karijeri.

Deklarira se kao Jugoslovenka

Kazala je da se uvijek deklarirala kao Jugoslovenka, iako je to prošlost, te da i danas voli lokaciju od Vardara pa do Triglava, iako su to prošla vremena. Objasnila je da to nema nikakvu političku pozadinu, već da je naprosto pjevala na prostoru cijele bivše Jugoslavije, za tržište od 25 miliona ljudi.

Zašto je na početku karijere Lepa Brena nosila samo mini suknje?

Davne 1983. godine Brenini scenski kostimi bili su djelo njene mame Ifete sa kojom je krojila i osmišljavala kako će da izgleda na sceni.

Vrlo brzo za Brenu su počeli da se otimaju različiti modni znalci, kreatori, dizajneri.

“Bila sam sama svoj stilista i svoj frizer i to mi je bilo jako slatko! U Minhenu je postojala prodavnica sa materijalima koji su pogodni za scenu i sjećam se da je sve bilo preskupo. Rješenje za to bile su mini suknje, jer je u njih išlo malo materijala – otkrila je mnogo godina kasnije Lepa Brena u jednom od svojih intervjua.

Preporučujemo i ovo:

Najnovije vijesti