Aktuelne vijesti

Radnici Komunalca Tuzla počeli sa proljetnim uređivanjem parkova –

Radnici JKP “Komunalac” Tuzla počeli su provoditi...

“Ne palite vatru na otvorenom prostoru” –

Iz Službe civilne zaštite Grada Tuzle upozoravaju...

Pokušat ćemo iskoristiti mane Veleža –

Fudbaleri Tuzla Cityja drugi dio sezone u...

Pomoć žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju –

Datum:

Prema istraživanjima, pokazalo se da veliki procenat žena žrtava nasilja, koje potraže utočište u sigurnim kućama, ekonomski ovise od nasilnika jer su nezaposlene. Zbog toga je izuzetno bitno raditi, sistemski kordinirano i multidiciplinarno, na ekonomskom osnaživanju žrtava.

Tuzlansko Udruženje “Vive Žene” već duže od godinu dana realizira kampanju “Zapošljavaj, poboljšavaj”, koja ima za cilj da pomogne žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju, a žene, žrtve nasilja, razvijaju vlasite biznise.

Među 16 žena koje će kroz pomenuti projekat dobiti pomoć za pokretanje biznisa je i Semka Agić iz Gračanice, koja je prošla kroz ratno nasilje.

pomoć žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju –

– Moje ideja zapravo je čuvanje djece po potrebi. Na primjer, ako neko želi da ide na sijelo, na neku proslavu, a ne zna gdje bi ili nema gdje da ostavi svoje dijete, ja bi se tu našla kao neko ko će pričuvati djecu. Bila bih dostupna, naravno, kad god to zatreba, kaže Semka.

U međuvremenu se rodila ideja i o čuvanju ovaca.

– Ovce sam već dobila u okviru ovog projekta. Namjera mi je kada krene razmnožavanje ovaca da meso prodajem obližnjim pečenjarama ili negdje drugo. Na taj način ostvarila bih i neke prihode. Ekonomska neovisnost je jako bitna za žene žrtve nasilja, ali i za svaku drugu osobu, dodaje Agić.

Smanjenjem jaza vezanog za (ne)zaposlenost, zapravo se prevenirajuće djeluje na pomenutu vrstu nasilja, a konkretnim mjerama, žrtvi daje mogućnost da izađe iz začaranog kruga.

Fahira Paripović iz Tuzle također je korisnica ovog projekta.

pomoć žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju –

– S Vive Žene sarađujem već dugo vremena, a pomažu mi na različite načine. Naravno, najvažnija je psihosocijalna podrška, ali isto tako i ekonomsko osnaživanje. Nisam baš bila spremna da se anagažujem poslije nasilja u porodici. Trebalo je vremena da prođe, a evo, zahvaljujući Vive Ženama, mogu reći da sam sada snažnija i imam više elana za život, priča Fahira čiji je poslovni plan u okviru ovog projekta plastenička proizvodnja povrća.

Kampanju “Zapošljavaj, poboljšavaj” realizuje Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla u okviru projekta „Izgradnja ekonomske otpornosti žena žrtava nasilja kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje pristupa za ostvarivanje prihoda“. Projekat finansira Evropska unija kroz program “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova” od strane UN Women. /S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti