back to top

Aktuelne vijesti

Prosvjetnim radnicima u TK ponuđeno povećanje plaće

Datum:

Nakon progovora koji su trajali duže vrijeme, pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona dao je ponudu sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, koja podrazumijeva povećanje plaća. Ukoliko sindikalni organi prihvate ponudu, prosvjetari u TK će, kako saznaje Faktor, imati najveća primanja u FBiH.

– Ponuda za zaposlene u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja podrazumijeva povećanje plaće od 1. aprila za 8,5 posto, kroz povećanje koeficijenata, kao i da topli obrok iznosi jedan posto prosječne mjesečne neto plaće u FBiH, a regres 50 posto od prosječne neto plate u FBiH. Kada je u pitanju visoko obrazovanje saradnici u nastavi, odnosno viši asistenti, lektori i asistenti, zaposlenici visoke stručne spreme, izuzev rukovodećih, kao i zaposlenici više stručne spreme, VK zaposlenici, zaposlenici srednje stručne spreme, KV zaposlenici, PK zaposlenici i NK zaposlenici ponuđeno je povećanje plaće u oznosu od pet posto, kao i identićan iznos toplog obroka i regresa kao za osnovno i srednje obrazovanje – saznaje Faktor.

Također, sporazumi sa sindikatima zaposlenih u prosvjeti, kakao saznajemo, podrazumijevaju i isplatu 300 KM jednokratne pomoći shodno Uredbi o isplati pomoći od strane poslodavaca koju je donijela Vlada FBiH, a isti iznos pomoći dobit će svi budžetski korisnici u TK, izuzev ministara i zastupnika, odnosno izabranih i imenovanih zvaničnika.

Sindikati zaposlenih u obrazovanju duže vrijeme su pregovarali s Vladom TK, a oni predstavljaju više od 7.000 zaposlenih koji plaću primaju iz budžeta TK. Pri kraju su pregovori i sa sindikatima državnih službenika i zaposlenih u Ministartvu unutrašnjih poslova TK, a nakon njihovog okončanja uslijedit će izrada prejedloga budžeta TK za 2024. godinu.

( faktor.ba/Autor: J.Bojić)

enovosti.ba

Najnovije vijesti