Aktuelne vijesti

Sigurnije u novu školsku godinu: Obezbjeđenje škole „Lukavac Grad“ vršit će firma u suvlasništvu zastupnika Smaje Mandžića

Datum:

Gradska uprava Lukavac danas je bila domaćin konferencije za medije na temu „Početak nastave u školi Lukavac Grad i mjere koje će se poduzeti s ciljem sigurnosti učenika“, gdje su izneseni podaci o dosad poduzetim mjerama i budućim planovima.

 

Osnovna škola „Lukavac Grad“ iz Lukavca u novu školsku godinu ulazi sa videonadzorom i fizičkim osiguranjem, potvrđeno je na današnjoj press konferenciji predstavnika lokalne vlasti i uprave škole.

Podsjećamo, ova škola je u žižu javnosti došla prije nekoliko mjeseci kada je bivši učenik pucao u nastavnika koji se još uvijek nalazi u bolnici.

U novu školsku godinu, ova školska ustanova ulazi sa većim mjerama opreza. Kako je danas potvrđeno, fizičko obezbjeđenje ovog školskog objekta vršit će firma „BH Sigurnost“, a koja je, inače, u suvlasništu Smaje Mandžića, zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona. Direktorica tvrdi da je od te firme dobila najbolju ponudu.

„Mi ugovor potpisujemo direktnom sporazumu sa tri javne ponude, a potpisana je sa „BH Sigurnost“. U pitanju je iznos do 6.000 KM, to je za neka dva mjeseca. Poslije će ići tander i ko će se sve javiti to ćemo vidjeti“ – kazala je direktorica škole „Lukavac Grad“ Lejla Kovačević.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je uredbu o obezbjeđenju i provođenju tehničke i fizičke zaštite učenika i učenica u svim osnovnim i srednjim školama u TK.Premijer Irfan Halilagić je istakao kako je to bila obaveza Vlade TK nakon nemilog događaja u OŠ Lukavac Grad te da je Vlada TK formirala radnu grupu koja je kreirala informaciju o suzbijanju maloljetničke delinkvencije.

„Imamo Akcioni plan koji sadrži 54 mjere koje moramo realizovati, a koje su kratkoročne i dugoročne. Prvi korak je usvajanje ove uredbe. Za realizaciju uredbe do kraja godine nam je potrebno 800.000 KM, a naredne godine 1.820.000 KM. Mi nećemo odustati od provođenja mjera i cilj nam je povećati stepen sigurnosti učenika, učenica i uposlenika u školama“ – kazao je Halilagić.

Uredbom je definisano da tehnička zaštita obuhvata: videonadzor, protuprovalnu zaštitu i protuprepadnu zaštitu, a u cilju postizanje većeg stepena sigurnosti i sigurnog okruženja, škola može sa ovlaštenom agencijom za zaštitu ljudi i imovine zaključiti ugovor o obavljanju poslova fizičke zaštite.

Fizička zaštita vršila bi se u vrijeme organizovanja nastave, odnosno 15 minuta prije početka nastave, pa do završetka nastave, odnosno tokom boravka učenika i uposlenika u školi.


lukavacki.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti