Aktuelne vijesti

(VIDEO) Udruženje “Novi horizonti” otvorilo Dijabetološko savjetovalište

Udruženje građana, roditelja I prijatelja djece sa dijabetesom “Novi...

Pošalji posmrtnicu i sjećanje

Pošalji posmrtnicu i obavijesti sve poznanike o vremenu dženaze...

Tuzlanska privreda ostvarila sjajne rezultate, izvoz rastao čak 38 posto | RTVTK

Datum:

Zbog svjetske krize, rata u Ukrajini ali i naglog rasta inflacije, u gotovo svim zemljama je trpjela i privreda. U teškim okolnostima u 2022. godini poslovala je i privreda Tuzlanskog kantona, ali ipak su postignuti određeni pozitivni rezultati.

„Prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 posto i jedan trend povećanja obima industrijske proizvodnje. Privreda je definitivno napravila dobar iskorak“, istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

Dobar iskorak napravile su hemijska, elektro, metalna, drvna i auto industrija, koje su ostvarile najveći izvoz iz Tuzlanskog kantona. Međutim, bez obzira na ove pozitivne rezultate, 2023. godina bit će veći izazov za privredu, smatra Kikanović.

„To su industrije koje su zaista dale značajne rezultate. Izvoz je bio 2 milijarde i 38 miliona i imamo pokrivenost izvoza uvozom 89 posto. Sigurno da je najveći problem opterećenje privrede koje imamo. Imamo problema u digitalnom potpisu, funkcionisanju brže administracije, granični prelazi, uvođenje Šengena u Hrvatskoj, to su sve neke stvari koje će nas opteretiti u narednom periodu“, rekao je Kikanović.

Zbog toga će predstavnici privrede u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj BiH, uputiti prema vlastima nekoliko zahtjeva, s ciljem očuvanja stabilnosti ovog sektora.

„A to je smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta koje ima privreda, da bismo omogućili povećanje plata radnicima. Privrednici su zaista povećali plate koliko su mogli, a da bi došlo do daljeg povećanja, moraju se osloboditi parafiskalni i fiskalni nameti“, kazao je Kikanović.

Istaknuto je i da treba napraviti konkretne korake ka poticajnim mjerama za one firme koje izvoze i investiraju, ali i za one koje su spremne raditi na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji radnika, te ih tako sačuvati u BiH.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti